Naar de inhoud Naar het menu

Nieuwsoverzicht

Maatschappij

Update van Freedom februari 2024

Ook in de (dit jaar iets minder korte) maand februari is weer veel gebeurd! Hieronder lees je welke onderwerpen ons bezig hielden afgelopen maand. 

We hebben het er al vaker over gehad: The Privacy Collective komt op voor de privacy van internetgebruikers, door techreuzen Salesforce en Oracle voor de rechter te dagen. Deze bedrijven maken megawinsten door je surf- en klikgedrag aan derde partijen te verkopen. De rechtbank heeft de zaak niet in behandeling willen nemen. Daarom heeft de stichting namens miljoenen Nederlandse internetters hoger beroep ingediend. Om het hoger beroep te laten slagen werkt Freedom mee. Maar nu hebben we ook jouw hulp nodig!

Big tech verdient miljarden door massaal onze privacyrechten te schenden. De tracking technologie waarmee ze dat doen is voortdurend in ontwikkeling. Grote hoeveelheden persoonsgegevens van internetgebruikers worden daardoor nog sneller verzameld. De gebruikersprofielen worden vervolgens doorverkocht aan de hoogste bieder. Dit gebeurt allemaal achter onze rug om en vaak zonder geldige toestemming! The Privacy Collective is daarom met partners een petitie gestart: bescherm Nederlandse burgers tegen online tracking.

Regelmatig krijgen we appeltaart bij Freedom. Vaak willen klanten ons bedanken, een hart (lees appeltaart) onder de riem steken of neemt een Freedom-teamlid er eentje mee voor een verjaardag. We vonden het daarom leuk om een aantal appeltaarten aan een test te onderwerpen op nationale appeltaartdag! Waarom ontvangt Freedom toch altijd appeltaarten en geen kersenvlaai? Lees onder het filmpje meer over de historie!

Freedom ziet internet als een basisvoorziening waar iedereen recht op heeft. Freedom staat immers voor een open en vrij internet, dat voor iedereen toegankelijk moet zijn. “Dat is het op dit moment niet. We hebben daarom direct toegezegd toen Stichting 48percent.org ons in 2021 vroeg mee te doen aan Proeftuin Digitaal Meedoen Westerkwartier. Dit project draagt bij aan onze missie en staat ons daarom op het Freedom-lijf geschreven.” Legt Anco (CEO Freedom) uit. De proeftuin gaat na een uitgebreid vooronderzoek nu op zoek naar deelnemers. In dit artikel leggen we je meer uit over de proeftuin.

Freedom heeft een verklaring ondertekend om het belang van encryptie te onderstrepen. Dit doen we samen met EuroISPA. Via EuroISPA kan Freedom haar stem in Brussel laten horen. En dat doen we nu omdat het heel hard nodig is. In de verklaring verzetten we ons tegen het ondermijnen van encryptie en tegen 'client side scannen'. Dit biedt namelijk geen effectieve oplossing in de strijd tegen online kindermisbruik.

Zo vlak voor de zomer vinden organisaties het gezellig om extra veel evenementen te organiseren. In twee weken tijd waren we daarom een aantal keer op verschillende locaties in Den Haag en in Amsterdam. Benieuwd waar we waren en wat we daar zoal hebben geleerd? Lees dan snel verder.  

Een veilig en meekijkvrij internet, dat is waar Freedom naar streeft en waar we dagelijks hard aan werken. Sinds de oprichting van het internet heeft het zich dusdanig ontwikkeld dat zich de vraag voordoet of het niet aan grondige herziening toe is. Maar hoe zou het internet van de toekomst eruit moeten zien? En hoe kunnen we daar op een verantwoorde manier vorm aan geven, zodat het internet van de toekomst veiliger, toegankelijker en beter is ingericht voor iedereen? Samen met SIDNfonds en Mijndomein zijn we op zoek naar de scriptie die deze vragen het beste beantwoord heeft.  

Al sinds mensen konden schrijven bestaan ze al: advertenties. Op internet is dat eigenlijk niet anders; sinds het Web voor iedereen bereikbaar is geworden, halverwege de jaren '90, is online adverteren explosief gegroeid. Advertenties kunnen handig zijn, maar ook heel vervelend. Vandaar dat er zogenaamde 'Adblockers' bestaan, om te zorgen dat je zelf kunt bepalen wat je wel en niet te zien krijgt. We vertellen je er meer over in dit artikel! 

Meta moet betalen

Belangrijk bericht van noyb uit Oostenrijk: vorig week op maandag 22 mei 2023 kwam de Ierse toezichthouder met een baanbrekende beslissing. Noyb staat voor ‘none of your business’ en is opgericht door privacy jurist Max Schrems. De Oostenrijkse organisatie strijdt voor betere bescherming van onze privacy in de EU. In dit bericht lees je wat daar allemaal bij komt kijken. 

Goed nieuws! De Kamer heeft gisteren een motie aangenomen die ‘stuur big tech de klas uit’ heette. De naam van de motie zou niet passend zijn en is inmiddels gewijzigd. In de motie wordt de overheid gevraagd onderzoek te doen naar alternatieven die op publieke waarden gebaseerd zijn en die als veilige diensten in de klas kunnen worden ingezet. Met het aannemen van de motie ziet de Kamer hier dus ook de noodzaak van in. En dat is mooi.

Freedom in Brussel

Vorige week op 15 mei waren wij uitgenodigd in Brussel door Binnenlandse Zaken (BZK). Of nou ja, om precies te zijn: we hadden gereageerd op de open uitnodiging op LinkedIn. Interessant, dachten we, een bijeenkomst over Nederland in het buitenland. Vooral het thema sprak ons wel aan: het beschermen van publieke waarden online.

Nationale Offline Dag

Geen zorgen, we gaan niet offline! Je internetverbinding blijft gewoon werken en je kunt ons ook vandaag gewoon mailen of bellen;-). Wat we wel doen? Vanaf vandaag zijn we niet meer actief op de social media platforms van Meta: Facebook en Instagram. In dit artikel lees je waarom we hiermee stoppen en wel actief blijven op andere platforms. We sluiten af met een belangrijke tip voor gebruikers van Facebook en Instagram. 

Afgelopen maand was opnieuw meermaals in het in het nieuws: organisaties en bedrijven die zijn getroffen door ransomware (Royal Dirkzwager, KNVB, fruitbedrijf Dole en kassafabrikant NCR). Bij deze organisaties is de bedrijfsvoering dan vaak ontregeld, en zijn er berichten van grote financiële schade.
 

Beveiligingonderzoekers èn makers van software vinden doorlopend kwetsbaarheden in allerlei computerprogramma's en apparaten. Makers brengen gelukkig regelmatig beveiligingsupdates uit. Zo ook in de afgelopen week. Graag zetten we een paar belangrijke updates voor je op een rij. Voer de beveiligingsupdate uit, om ervoor te zorgen dat je apparaat of programma zo veilig mogelijk is. 

'Wat is de overheid nu weer van plan', horen we je denken. Nou, dit keer is het niet de overheid, maar een grote commerciële partij die meer grip krijgt op ons vrije verkeer van informatie. Wat speelt er precies? Lees erover in dit artikel.

Door de redactie

Freedom Internet is in 2019 opgericht, nadat KPN de stekker uit XS4ALL trok. Freedom is een nieuwe provider die het 'oude' gedachtegoed van XS4ALL koestert. KPN is zich bewust van de erfenis van dit prachtige bedrijf en heeft daarom iets gedaan dat werkelijk niemand zag aankomen; vanaf aanstaande zaterdag draagt de telecomreus de merknaam ‘XS4ALL’ over aan Freedom. 

In dit deel van de serie geven we een korte samenvatting van de rechtszaak van RT France. Ook vergelijken we de rechtszaak van RT France met onze eigen rechtszaak. Wij zien fundamentele verschillen die we graag toelichten. Ook zetten we kort onze argumentatie uiteen. Dit is deel 4 van de serie De rechtszaak van FOIC: RT France.

Ieder jaar wordt er een Privacyrede georganiseerd in Tivoli Vredenburg te Utrecht. Zo ook dit jaar op woensdag 19 april om 20.00 uur, met als titel ‘Hybrid Humans’. Gedurende de avond wordt de vraag “Hoe leer je leven als mens-machine?” beantwoord door schrijver Edwoud Kieft en Hybrid Human Harry Parker. Wil jij er graag bij zijn? Freedom mag een aantal kaarten weggeven. Claim hier je kaartje.  

Let op: De voertaal van het programma is in het Engels.

Dag van de privacy 2023

Afgelopen zaterdag 28 januari was de dag van de gegevensbescherming: data protection day. Deze dag is je misschien beter bekend als de dag van de privacy. In dit bericht vertellen we je meer over hoe de afgelopen week - ook voor ons - in het teken van de privacy stond. 

Maandoverzicht december 2022

Voilà! Ditmaal geen weekoverzicht maar een heus maandoverzicht. We kwamen er in deze laatste decembermaand niet aan toe jullie wekelijks te berichten. Het overzicht is daardoor goedgevuld met razend interessante onderwerpen. Dus wacht niet langer en lees snel verder.

Wij gaan ondertussen nadenken over de vorm van dit overzicht in 2023 :-)

In dit maandoverzicht lees je van alles over - hoe kan het anders - Nederlands gebruik van de Amerikaanse cloud, cyberdreiging, hoe privacytoezichthouders worden aangezet tot handhaving, de teloorgang van Twitter, de Nederlandse visie op Europese wetten, het belang van end-to-end encryptie en de breedbandmarkt.

Weekoverzicht #47 2022

Frankrijk verbiedt Google en Microsoft op school, Nederland heeft grote digitale ambities, een nieuwe Europese wet over platformen, glasvezelaanleg in Nederland, en gaat de overheid van Facebook af?

Weekoverzicht #46 2022

Een kort nieuwsoverzicht dit keer, maar niet minder interessant: Google betaalt een grote schikking, plannen voor een sociaal internetabonnement in Nederland, meer kritiek op de cloudplannen van de Nederlandse overheid en de Ierse toezichthouder is bezorgd om Twitter.

Weekoverzicht #45 2022

Het is weer bijna weekend en dat betekent: een nieuw weekoverzicht! In het overzicht van deze week lees je over: de digitale agenda en het cloudbeleid van de overheid, massaclaim richting Twitter, spyware rapport en beveliigingsupdates voor Microsoft en Apple. 

Freedom ziet het internet als een eerste levensbehoefte. Maar dan moet het wel veilig en toegankelijk zijn. Dat is het nog niet, dus er is werk aan de winkel! We willen harder groeien, want dat betekent sneller een positief bedrijfsresultaat en een grotere achterban. Hiermee maken we onze strijd voor een meekijkvrij, veilig en open internet sterker. Help jij ons mee? Koop jouw stukje Freedom!

Weekoverzicht #44 2022

Deze week: Oostenrijk stemt tegen EU plan, aanpassing Wetboek Strafvordering aanbevolen, Mastodon en Twitter, gegevens Tweede Kamerleden gelekt, 2x een podcast en Sudo kwetsbaarheid.

Weekoverzicht #43 2022

Deze week in het overzicht: de Commordordion, de Franse privacy waakhond en Google Analytics, de 'reject all' knop en noyb, een brandbrief van strafpleiters, een hackathon bij de politie, kwetsbaarheden en updates, Amazon in huis en meer!

The Privacy Collective, hierna TPC, gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de Rechtbank Amsterdam van 29 december 2021. Freedom is samen met de stichting en andere betrokken organisaties nog steeds overtuigd van het belang van deze zaak.

We schreven eerder over deze rechtszaak. Hieronder nog even kort waar de rechtszaak ook alweer over ging, wat het instellen van hoger beroep betekent en de nieuwsbrief die TPC deze week rondstuurde.

Weekoverzicht #42 2022

Deze week: de overheid analyseert onze twitterberichten, handhaving van privacyrechten in het geding, meer over de doorgifte gegevens tussen EU-VS, een luistertip, de Geneefse Conventie Surveillance, Starlink in Oekraïne en de Belastingdienst kan niks met tips.

De rechtszaak van FOIC #3

In deel 1 van deze serie bespraken we wat de aanleiding was om naar de Europese rechter te stappen. Daarna in deel 2, kwam aan bod met wie we besloten samen te werken.

In deze post gaan we verder met deel 3 van de serie 'De rechtszaak van FOIC: Het verzoekschrift'.

Weekoverzicht #41 2022

Deze week: de DMA staat klaar, extra privacy regels, collectieve DDos bestrijding, de cookie paywall, Phishing-as-a-service, Ziggo versus Brein en meer!

Freedom lid van EuroISPA

Jullie hadden het misschien niet in de gaten, maar wij waren er de afgelopen tijd achter de schermen druk mee bezig: we zijn lid geworden van EuroISPA! De andere leden hebben unaniem voor onze toetreding gestemd.

Hieronder vertellen we wat meer over wat EuroISPA is en waarom wij bij deze organisatie zijn aangesloten.

Weekoverzicht #40 2022

Deze week: de DSA is klaar, het weigeren van cameratoezicht leidt tot onterecht ontslag, privacy als groepsrecht, de politie wil duidelijke regels, de toeslagenaffaire besproken in Brussel, USB-C wordt de standaard en oktober is cybersecuritymaand.

Weekoverzicht #39 2022

Deze week weer een weekoverzicht boordevol informatie! Zo werd plotsklaps in Denemarken besloten dat zij geen Google-diensten meer inzetten in het onderwijs en blikken we nog even terug op het bericht van vorige week over de marktpositie van KPN en hoe ACM hierop reageerde. Maar ook lees je over Bits of Freedom en het CSAR wetsvoorstel, spionage door China, een security update, problemen met het tapsysteem van de politie, de EDRI die de uitspraak van de Europese rechter viert en tot slot over NLNOG die 20 jaar bestaat. 

Jaarlijkse Freedom ledendag

Ieder jaar organiseert Freedom een ledendag waarin we kort terug- en vooruitblikken. Dit jaar combineren we de ledendag met het Freedom Festival op dinsdag 1 november in Philharmonie in Haarlem. We combineren deze events omdat we veel overlap zagen in het programma van de ledendag en de start van het festival, waarin Anco een korte terug- en vooruitblikt geeft over Freedom en Brenno de Winter gastspreker is. Bovendien krijgt ook hier het publiek de mogelijkheid om vragen te stellen en loopt het team van Freedom rond voor een praatje. 

Weekoverzicht #38 2022

Deze week in het weekoverzicht: om nog even terug te komen op het nieuws van vorige week, Freedom in de top tien, Uber is gehackt, KPN en de glasvezelmonopolie, Nederland en de Amerikaanse cloud en een rapport over het belang van encryptie.

Weekoverzicht #37 2022

Deze week in het weekoverzicht: toezichthouder van geheime diensten stapt op, hoe de AVG te handhaven, de klokkenluider van Twitter en security updates.

Weekoverzicht #36 2022

Deze week in het weekoverzicht: FOIC stapt weer naar de rechter, Hackshield, beveiligingsupdates, 2xCloudflare, een boete voor Instagram en de macht van Big Tech.

Ben jij iemand die al het nieuws op de voet volgt? Dan heb jij vast een goeie tip voor dit item! Stuur een mailtje naar pa@freedomnet.nl met als onderwerp: 'tip voor het weekoverzicht'.

Na bericht van vorige week dat wachtwoordmanager Last Pass was gehackt, raakten collega's met elkaar in gesprek op onze interne chat over hoe je wachtwoorden kunt bewaren. Dat willen we jullie niet onthouden, daarom hieronder een paar opmerkingen en linkjes. Als je er geen chocola van kunt maken, het komt neer op: gebruik een lokale kluis, maak een lokale back-up en gebruik altijd twee factor authenticatie :-)

Weekoverzicht #35 2022

Deze week in het weekoverzicht updates voor Chrome en oudere Apple apparaten, kritiek op de Ierse autoriteit gegevensbescherming, een Europese versie van Office en de AIVD houdt journalisten in de gaten.

Ben jij iemand die al het nieuws op de voet volgt? Dan heb jij vast een goeie tip voor dit item! Stuur een mailtje naar pa@freedomnet.nl met als onderwerp: 'tip voor het weekoverzicht'.

Weekoverzicht #34 2022

Deze week in het weekoverzicht een post van EFF over freedom of speech en de blockchain, een artikel uit 'The Guardian' over kunstmatige intelligentie op de werkvloer in callcenters en tot slot een uitspraak van het hof in Den Haag die we bespreken,  waarin is bepaald dat een website niet kan worden gehackt.

Ben jij iemand die al het nieuws op de voet volgt? Dan heb jij vast een goeie tip voor dit item! Stuur een mailtje naar pa@freedomnet.nl met als onderwerp: 'tip voor het weekoverzicht'.

We hebben beet!

Tja, wij hebben er ook last van: phishing mails. Mensen met kwade bedoelingen die via de mail aan gevoelige gegevens willen komen. Phishing komt vaak voor en is linke soep. Oppassen geblazen dus!

Hieronder onze recente ervaring met een phisher. Hopelijk leer je ervan! Voor ons was het wel weer een wake up call.

De rechtszaak van FOIC #2

In deel 1 van deze serie bespraken we hoe het allemaal begon. De ACM kwam met een lijstje van zes websites die we onder protest hebben geblokkeerd. Dat terwijl de ACM juist niet de aangewezen autoriteit is om providers op te dragen internetverkeer te blokkeren. Andere autoriteiten bleven stil. Terwijl het toch voor het eerst is dat op deze manier, via een EU sanctie, de overheid zich bemoeit met media en het internetverkeer. We besloten een coalitie te vormen en onze vragen voor te leggen aan de Europese rechter.    

In dit bericht gaan we verder met deel 2 van deze serie 'De rechtszaak van FOIC: De coalitie'.

Weekoverzicht #33 2022

Dit keer hebben we zowel een artikel van de New York Times als van Forbes voor je samengevat en vertaald. Ook bespreken we een aantal beveiligingsupdates.

Ben jij iemand die al het nieuws op de voet volgt? Dan heb jij vast een goeie tip voor dit item! Stuur een mailtje naar pa@freedomnet.nl met als onderwerp: 'tip voor het weekoverzicht'.

Weekoverzicht #32 2022

Het is zomer! Maar natuurlijk nooit komkommertijd als het gaat om security en privacy of andere mensenrechten. Een mooi moment dus om te starten met het weekoverzicht. In dit overzicht, dat we elke vrijdag posten, bespreken we een paar nieuwsberichten van de afgelopen week. Leuk of minder leuk nieuws, maar altijd goed om te weten.

Ben jij iemand die al het nieuws op de voet volgt? Dan heb jij vast een goeie tip voor dit item! Stuur een mailtje naar pa@freedomnet.nl met als onderwerp: 'tip voor het weekoverzicht'.

De rechtszaak van FOIC #1

Eerder lieten we jullie weten dat we een rechtszaak hebben ingediend bij de Europese rechter. In deze serie leggen we uit waarom we dat doen en wat we ervan verwachten. Ook bespreken we waarom niet iedereen het eens is met deze zaak. Lees verder voor deel 1 van deze serie 'De rechtszaak van FOIC: Hoe het allemaal begon'.

We gaan binnenkort weer massaal met zijn allen op vakantie. Allerlei goedbedoelde tips heb je waarschijnlijk al vaker gehoord, zoals sluit je ramen en deuren en zet een timer op je lamp. Maar heb je de volgende punten ook al op je checklist geschreven? 

Freedom Internet koos bij de oprichting voor het bedrijfsmodel Steward Ownership. Steward Ownership is een eerlijk en duurzaam bedrijfsmodel waarbij de missie leidend is. We vinden het dan ook heel mooi om te zien dat er steeds meer bedrijven ontstaan waarbij de missie voorop staat. Moonback is een van die bedrijven.

‘Googlen’ is een werkwoord geworden en betekent: zoeken op het internet. Maar wist je dat je ook zonder Google kunt googlen? Er bestaan andere online zoekmachines die veiliger zijn in gebruik.  

De afgelopen weken zijn we iets meer te weten gekomen over de 'AI Act'. Zo waren we eind mei aanwezig bij de CPDP in Brussel en vlak daarna bij VNO NCW in Den Haag. 

De AI Act is een Europese wet over de toepassing van kunstmatige intelligentie die nu in de maak is. Deze wet moet gaan bepalen wie wanneer en waarvoor verantwoordelijk is en behandelt de risico's die komen kijken bij de inzet van kunstmatige intelligentie. Een van de onderwerpen die in de AI Act aan bod komt is biometrische surveillance. Ben je benieuwd wat dat betekent en welke campagne wij ondersteunen? Lees dan verder.

De gemeente Enschede moet een boete betalen van 600.000 euro vanwege wifitracking in de stad. Het is de eerste keer dat een overheidsinstantie in Nederland een boete moet betalen voor wifitracking. 

The Time is Now!

Vorige week was Freedom aanwezig bij het evenement The Time is Now! van Public Spaces. Hieronder lees je ter inspiratie een kort verslag. We noemen een aantal interessante initiatieven waar je aan kunt deelnemen. Lees vooral verder!

Wil je liever luisteren of kijken? Op de website van Public Spaces vind je alle opnames

Kinderen krijgen tegenwoordig in het onderwijs al van jongs af aan een online account van een Amerikaans Big Tech bedrijf. Dankzij dit account kunnen gegevens worden verzameld, kan er een profiel worden opgebouwd en kan deze informatie worden doorverkocht.

Google weet meer van je dan je denkt. Leah Elliott heeft dit laagdrempelig weergegeven in een strip. Elliott is striptekenaar en digitale rechten activist. Omdat haar strip alleen in het Engels en Duits beschikbaar is, hebben we het eerste deel van de reeks hieronder samengevat. 

Het zat er al even aan te komen en afgelopen week was het zover. De Europese Commissie presenteerde een nieuw voorstel, waarin zij online kindermisbruik streng willen aanpakken. Dat klinkt in eerste instantie natuurlijk fantastisch. Laat duidelijk zijn: wij zijn tegen kindermisbruik! Het voorstel dwingt bedrijven alleen om mee te kijken naar wat internetgebruikers met elkaar delen. Oftewel, de Europese Commissie wil van encryptie af.

De Tactical Media Room is afgelopen februari opgericht, nadat Rusland Oekraïne binnenviel. De TMR onderzoekt initiatieven en verbindt verschillende initiatiefnemers, die ondersteuning bieden aan onafhankelijke pers, journalisten, redacties en burgerinitiatieven uit Oekraïne, Rusland en Belarus. Op 28 april organiseert de TMR haar eerste Tactical Media Meetup van 20.00 tot 22.00 uur in de Waag, Amsterdam. 

Deepfake is een verzamelnaam voor software, waarmee je nepvideo’s kunt maken die (vaak) bijna niet van echt te onderscheiden zijn. Door middel van AI-technologie en ‘machine learning’ (oftewel, machinaal leren) kan de computer gezichten verwisselen of de stem van iemand vervangen. Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt voor entertainment doeleinden, zoals in films. Helaas wordt deze techniek ook gebruikt om mensen te misleiden.

Freedom maakt zich grote zorgen over de Europese Verordening die internetproviders verplicht om de websites van Russia Today en Sputnik te blokkeren. Alhoewel Freedom zich distantieert van de inhoud van deze propagandasites, staan wij wel voor een open internet. Daar past een dergelijke censuur niet bij.

#Cloud4Ukraine

#Cloud4Ukraine is een initiatief van de Dutch Cloud Community. Dit initiatief is bedoeld om hosting- en cloudproviders in de regio Oekraïne te helpen. Ook is de insteek om ondersteuning te bieden aan lokale overheden, nationale overheden en IT-bedrijven die om hulp verlegen zitten. 

Een open en vrij internet. Dat is ons streven. Open, zodat iedereen vrij kan communiceren. Open, dus toegankelijk voor iedereen en in principe zonder beperking door overheid, bedrijf, computersysteem of mens. Vrij, dus in principe zonder censuur of repressie door overheid, bedrijf, computersysteem of mens.

Vandaag is het Safer Internet Day. De organisatie hierachter is een Europees samenwerkingsverband. Er bestaat ook een Nederlandse afdeling.

Het motto van Safer Internet Day is: een beter internet voor kinderen. Op deze dag wordt de vraag gesteld hoe we het internet een veilige omgeving maken voor onze kinderen en jongeren. Zij zijn extra kwetsbaar en verdienen extra bescherming. Verschillende onderwerpen komen aan bod, zoals cyberpesten, online identiteit, jezelf beschermen online en social media.  

Over social media gesproken..

IAB op de vingers getikt

De toezichthouder in België heeft gisteren bepaald dat de cookiemelding van IAB niet voldoet aan de AVG. Deze standaard cookiemelding wordt ingezet op veel websites. De organisatie moet een boete betalen en laten zien hoe ze zich vanaf nu wel aan de wet houdt.

De Duitse rechter heeft geoordeeld dat een website 100 euro schadevergoeding moet betalen, omdat de website het IP-adres van de bezoeker aan Google had doorgegeven. Het IP-adres werd doorgegeven aan Google door het gebruik van Google Fonts op de website. De bezoeker van de website stapte naar de rechter, omdat de website met het doorgeven van het IP-adres niet heeft voldaan aan de AVG. 

Op de privacy!

Gefeliciteerd!

Vandaag is de dag van de privacy. De dag van onze privacy. Privacy is een belangrijk recht van de samenleving en van iedereen persoonlijk. Het is vandaag dus een bijzondere dag om stil te staan bij wat we nu al hebben, maar ook bij wat we nog kunnen winnen.

Dit is de week..

Als je ons al een tijdje volgt, heb je hem eerder voorbij zien komen: 'Fix je privacy' van Bits of Freedom (BOF).

Wij vinden deze tips zo goed, dat we er graag nog eens de aandacht op vestigen. Wacht niet langer, dit is hét moment om de website even goed door te nemen.

Dan is er op de dag van de privacy - namelijk morgen - echt iets te vieren! 

Deze week stemde het Europees Parlement voor de DSA. De afkorting DSA staat voor Digital Services Act. In het Nederlands: de wet inzake digitale diensten. Deze nieuwe Europese wet is bedoeld om internet platforms te reguleren. Online gebruikers en consumenten worden hierdoor beschermd. Het is niet zo dat er tot nu toe geen regels bestonden waar de platforms zich aan moeten houden. Die regels zijn simpelweg na zo'n 20 jaar aan vernieuwing toe. De nieuwe wet komt te gelden naast de e-Commerce Richtlijn uit het jaar 2000. Hoog tijd dus om onze inzichten en ervaringen van de afgelopen jaren in nieuwe wetgeving om te zetten.

Op 29 mei 2020 werd er een wet ingediend die een (tijdelijke) wijziging van de Telecommunicatiewet voorstelt. Telecomproviders kunnen worden verplicht gegevens te delen met het RIVM. Om het wetsvoorstel te bespreken worden in oktober 2020 verschillende experts uitgenodigd waaronder Bits of Freedom (BOF). 

Anoniem(er) online

Dagelijks gebruiken we steeds meer apparaten die verbonden zijn met het internet. We noemen dit ook wel slimme apparaten. In eerste instantie denk je wellicht alleen aan een mobiele telefoon of laptop. Maar ook een lamp, slot of robotstofzuiger die aan te sturen zijn via een app, behoren tot de slimme apparaten. Om deze app te gebruiken, maak je een account aan. Op dat account vul je allerlei (persoonlijke) gegevens in. Maar is dat wel echt nodig en zo ja, hoe ga je daar dan slim mee om? Bekijk onderstaande video waarin Sébas je voorziet van een aantal handige tips. 

Vandaag is het naast ‘Blue Monday’ ook ‘Ditch New Year's Resolution Day’. Waar de meeste mensen hun goede voornemens aan de kant zetten, zoals stoppen met roken, minder drinken of afvallen, doen we dat bij Freedom niet. Freedom heeft namelijk besloten om vanaf 2022 niet meer te adverteren op Facebook en Instagram en is niet van plan dit voornemen op te geven.

De strijd van NOYB

Gisteren kwam NOYB met heugelijk nieuws: de toezichthouder in Oostenrijk heeft bepaald dat gebruik van Google Analytics de AVG schendt. In de klacht gericht aan de toezichthouder had NOYB gevraagd of Google en Facebook, na de uitspraak 'Schrems II', persoonsgegevens van Europese burgers mogen doorgeven aan de VS.

Wat houdt die uitspraak 'Schrems II' eigenlijk in?

Lees hieronder meer over de strijd die NOYB al jaren voert en wat dit betekent voor onze privacy.

Maand van de Privacy

Deze maand vieren we de privacy! Vieren jullie mee? Op 28 januari is de dag van de privacy. In de aanloop daar naartoe schrijven we extra veel stukjes over privacy en security. We geven tips, bespreken nieuws en geven aandacht aan bijzondere initiatieven.

Wil je verder praten over de thema’s privacy en security? Dan kun je terecht op onze community.

En dan bedoelen we niet een update over de ontwikkeling van Freedom. Die heb je natuurlijk eind vorig jaar al kunnen lezen. Nee, we bedoelen updates die je apparatuur beveiligen. Zorg ervoor dat al je apparaten up-to-date zijn, die zijn verbonden met het internet. Dan ben je veiliger online.

Lees hieronder verder wat Freedom voor je doet en wat je zelf kunt doen.