Naar de inhoud Naar het menu

Rechtbank oordeelt: stichting The Privacy Collective is niet ontvankelijk in haar vordering

nieuws/real-time-bidding.png

Vlak voor het nieuwe jaar heeft de rechtbank zich uitgesproken in de massaschade claim tegen Oracle en Salesforce. In haar uitspraak van woensdag 29 december kwam de rechtbank tot de conclusie dat de ingestelde vordering van de stichting niet voldeed aan de formele vereisten. 

Wat betekent dat precies?
Voordat de rechtbank zicht buigt over de inhoud van een zaak, gaat zij na of de partijen alle spelregels goed hebben gevolgd. Dat zijn die formele vereisten. In deze fase van de rechtszaak kan de rechtbank een partij 'niet ontvankelijk' verklaren. Dat houdt in dat de rechtbank vindt dat de spelregels niet goed zijn gevolgd. De vordering die door de partij is ingesteld wordt dan door de rechtbank niet verder behandeld.

Waarom heeft de rechtbank dit besloten?
De reden van de beslissing van de rechtbank is de manier waarop stichting The Privacy Collective de steun van haar achterban heeft verzameld. Dat is volgens de rechtbank niet op de juiste manier gebeurd. Er zouden meer persoonsgegevens nodig zijn om de steun per individu goed duidelijk te maken!

De stichting had juist gekozen voor een innovatieve manier van het verzamelen van stemmen. Met gebruik van zo min mogelijk persoonsgegevens. Dit had zij natuurlijk gedaan vanwege het onderwerp van de rechtszaak: bescherming van de privacy en in het bijzonder van persoonsgegevens.

Freedom is teleurgesteld
Het is erg jammer dat deze slimme zet van de stichting bij de rechtbank niet werd opgepikt. Dit was bij de formele zitting al wel duidelijk. Toch hadden wij samen met de stichting, op een ander inzicht van de rechtbank gehoopt.

Hoe gaat het nu verder?
Er komt op dit moment geen inhoudelijke zitting. Dat wil zeggen dat de rechtbank zich niet verder buigt over de schade die is veroorzaakt door de cookie handelaren Oracle en Salesforce. En dus ook niet over het vergoeden van die schade.

De stichting denkt nu na over verdere stappen. Dit kan betekenen dat zij in hoger beroep gaat. In hoger beroep wordt het hof (de hogere rechter) gevraagd nog eens na te denken en opnieuw uitspraak te doen.

 

Lees hier de eerdere artikelen van Freedom over de voortgang van de rechtszaak: