Naar de inhoud Naar het menu

Gebruik Google Fonts op website zonder consent is in strijd met de AVG, kans op boete

nieuws/220202-google-font.png

De Duitse rechter heeft geoordeeld dat een website 100 euro schadevergoeding moet betalen, omdat de website het IP-adres van de bezoeker aan Google had doorgegeven. Het IP-adres werd doorgegeven aan Google door het gebruik van Google Fonts op de website. De bezoeker van de website stapte naar de rechter, omdat de website met het doorgeven van het IP-adres niet heeft voldaan aan de AVG*

Google biedt lettertypes via Google Fonts aan voor je website. Je kunt hierbij kiezen voor de statische of dynamische variant. Kies je voor de statische variant, dan host je het lettertype zelf. Ga je voor de dynamische variant, dan wordt het lettertype gedownload van de server van Google. In dit laatste geval wordt het IP-adres van de bezoeker naar Google gestuurd op het moment dat de website wordt bezocht.

Een IP-adres is persoonlijke informatie. Om deze informatie door te geven moet volgens de AVG een goede reden bestaan, bijvoorbeeld omdat de bezoeker er toestemming voor heeft gegeven. De bezoeker van de Duitse website had geen toestemming gegeven en was het oneens met de doorgifte. Hij stapte daarom naar de rechter. De Duitse rechtbank oordeelde dat de website niet heeft voldaan aan de AVG en dat de bezoeker schade heeft opgelopen. De website moet de bezoeker daarom 100 euro schadevergoeding betalen.

Security.nl meldt dat er in Duitsland veel sites zijn die de dynamische lettertypes van Google Fonts gebruiken, maar geen toestemming vragen aan de bezoeker. In Nederland is dit, naar alle waarschijnlijkheid, niet anders.

Wat doet Freedom?

Freedom heeft de lettertypes die we op freedom.nl gebruiken aangeschaft en laadt deze vanaf een eigen webserver. Freedom gebruikt dus geen Google Fonts en stuurt ook geen gegevens van de websitebezoeker naar Google.

Wil je ook op deze manier tewerk gaan? Neem dan eens een kijkje op myfonts.com. Je kunt hier tegen betaling lettertypes aanschaffen. Maak je toch liever gebruik van Google Fonts? Kies in dat geval voor de statische variant.


*De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) is ook wel bekend onder de Engelse naam GDPR oftewel General Data Protection Regulation