Naar de inhoud Naar het menu

Dit is de week..

.. om je privacy te fixen

nieuws/220126-wachtwoordmanager.png

Als je ons al een tijdje volgt, heb je hem eerder voorbij zien komen: 'Fix je privacy' van Bits of Freedom (BOF).

Wij vinden deze tips zo goed, dat we er graag nog eens de aandacht op vestigen. Wacht niet langer, dit is hét moment om de website even goed door te nemen.

Dan is er op de dag van de privacy - namelijk morgen - echt iets te vieren! 

Wat zijn belangijke stappen die je nu kunt zetten? Bekijk de zes tips die BOF noemt op de homepage. Dat is de eerste pagina die je ziet als je naar een website gaat.

Wachtwoordmanager

Met stip op één staat de wachtwoordmanager. Dat is een kluis waarin je al je gebruikersnamen en wachtwoorden kunt bewaren. Het voordeel is dat je maar één wachtwoord hoeft te onthouden: het wachtwoord van de kluis zelf. Als je de kluis hebt geopend, kun je al je andere gebruikersnamen, wachtwoorden en zelfs de linkjes om op in te loggen, opzoeken. Wat een opluchting! Geen ezelsbruggetjes meer. Met de wachtwoordkluis kun je bovendien voor alle plekken waar je moet inloggen een ander wachtwoord instellen. 

Gebruik je op dit moment nog voor al je aanmeldingen hetzelfde wachtwoord? Stop daar dan gelijk mee. Je loopt hiermee een enorm risico!

Anders nog iets?

Wat de wachtwoordmanager nog meer kan? Moeilijk te raden wachtwoorden aanmaken! Je hoeft ze dus niet te verzinnen. Geef zelf aan hoe het wachtwoord eruit moet zien. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven of er leestekens in moeten staan en hoe lang het wachtwoord moet zijn. Op die manier hoef je niet langer de naam van de hond en het geboortejaar van de kinderen te gebruiken. Deze informatie is niet alleen gemakkelijker te 'raden', maar zegt ook nog iets over jou en je naasten. Het is daarom beter om onpersoonlijke wachtwoorden aan te maken via de wachtwoordmanager.

In het kort

Wat de wachtwoordmanager doet:

  1. Je hoeft maar één wachtwoord te onthouden, namelijk degene waarmee je inlogt in je wachtwoordmanager;
  2. Je bewaart de wachtwoorden op één plek;
  3. De wachtwoorden zijn moeilijk te raden en te kraken;
  4. Je geeft geen persoonlijke informatie over jezelf weg.

Gebruik je al een wachtwoordmanager? Goed bezig! Je zorgt zo voor je eigen online veiligheid.


In onderstaande video geeft Sébas o.a. aan welke wachtwoordmanagers hij gebruikt.