Naar de inhoud Naar het menu

Vrouwelijke pioniers in de informatietechnologie

nieuws/220308-vrouwendag.png

In de wereld van informatietechnologie zijn er ook veel vrouwelijke pioniers! En omdat het vandaag Internationale Vrouwendag is, is dit een mooi moment om er drie te noemen:

Hedy Lamarr
Zij heeft belangrijk werk verricht op het gebied van Frequency Hopping en Spread Spectrum. Die technieken zijn doorontwikkeld en tot op de dag van vandaag in gebruik. Mede dankzij haar werk zijn bijvoorbeeld WiFi en Bluetooth-LE zo stabiel als mogelijk.

Grace Hopper
De programmeertaal FLOW-MATIC is haar geesteskind. Ze was ervan overtuigd dat computerprogramma's ook in het Engels geschreven konden worden, maar zij was de enige met deze overtuiging. Toch bleef ze doorzetten en ontwikkelde ze FLOW-MATIC, de eerste programmeertaal die Engelstalige programmacommando's vertaalde naar machinetaal. Deze taal maakte de weg vrij voor de programmeertaal COBOL en in het verlengde daarvan ook C, Javascript en vele andere programmeertalen. Daarnaast is zij de bedenker van wat programmeurs nu een 'linker' noemen.

Joanna Rutkowska
Een vooraanstaande security researcher is onder andere bekend van de Blue Pill- en Red Pill-technieken. Dit zijn manieren om een computer (bijna) onzichtbaar onder surveillance te houden en het tòch te detecteren. De namen zijn natuurlijk een verwijzing naar de film "The Matrix". Tot slot is zij naamgeefster van de 'Evil Maid Attack'. Dit is een 'informatiebeveiligings-scenario'. Mede dankzij haar onderzoek kunnen activisten en politici zich wapenen tegen dreigingen van staatshackers.