Naar de inhoud Naar het menu

Boete opgelegd aan Enschede door AP

nieuws/220609-boete.png

De gemeente Enschede moet een boete betalen van 600.000 euro vanwege wifitracking in de stad. Het is de eerste keer dat een overheidsinstantie in Nederland een boete moet betalen voor wifitracking. 

Waarom moet de gemeente deze boete betalen?

In de binnenstad van Enschede werd gebruikgemaakt van sensoren om de drukte in de stad te meten. De gemeente gebruikte meetkastjes in de straten om, via het wifi-signaal van de mobiele telefoons van winkelende mensen, het aantal mensen in de stad te tellen. De gemeente deed dit tot mei 2020. 

De Autoriteit Persoonsgegevens, hierna de AP, vindt dat de gemeente inbreuk heeft gemaakt op de rechten en vrijheden van burgers. Omdat de signalen over langere periode werden verzameld, was er sprake van ‘tracking’. Dat is het volgen van mensen via bijvoorbeeld het wifi-signaal van hun mobiel. En dat ‘tracken’, dat mag niet zomaar. Ook al is er misschien geen sprake van data misbruik, zegt de AP, er is wel sprake van een ernstige overtreding.

In 100 andere gemeenten is sprake van meting via wifi-signalen. Hoe dat precies wordt gedaan is onduidelijk. Sinds de boete van de AP, wordt de data niet langer dan 24 uur bewaard.

De AP onderzocht de gemeente Enschede na een klacht van een burger.

En nu?

De gemeente heeft 9 maanden geleden bezwaargemaakt, maar dat bezwaar is afgewezen. De boete blijft dus bestaan. De gemeente denkt nu na over vervolgstappen.

Tip

Wil je niet gevolgd worden via het wifi-signaal van je mobiel? Zet je wifi uit op het moment dat je van huis vertrekt. Zet je wifi vervolgens pas weer aan als je gebruik kunt maken van een veilige wifi-verbinding. Bijkomend voordeel is dat je batterij minder snel leegloopt :-)