Wil je meekijk-vrij internet?

Wie wij zijn

De oprichters van Freedom Internet zijn klanten, sympathisanten en (oud-)medewerkers van XS4ALL. We kunnen nog niet alle namen noemen, omdat een aantal mensen op dit moment nog een baan elders heeft.

 

Anco Scholte ter Horst

Anco is de algemeen directeur van Freedom Internet B.V. Hij werkte bij XS4ALL tussen 2003 en 2005. Eerst als hoofd van de afdeling verantwoordelijk voor de IT van de orderomgeving, later als sales manager. Na zijn vertrek bij XS4ALL is hij als ondernemer verder gegaan.

Anco is bestuurder en (mede-) eigenaar van een aantal bedrijven en bestuurder van Stichting Hartekind, dat onderzoek financiert naar hartafwijkingen bij kinderen.

Kirsten Verdel

Kirsten Verdel is de onvermoeibare woordvoerder van het actiecomité XS4ALL moet blijven. Zie de indrukwekkende lijst media-optredens op https://xs4allmoetblijven.nl/in-de-media.

Kirsten werkte tussen 1999 en 2005 bij XS4ALL. Ze zet zich in voor de publieke zaak, onder andere in 2008 als lid van het campagneteam van Barack Obama. Kirsten werkt sinds 2009 als senior adviseur bij public affairs bureau Dröge & Van Drimmelen. Ze maakt deel uit van de Raad van Advies van Freedom Internet.

Sjoera Nas

Sjoera Nas werkte van 1998 tot 2003 bij XS4ALL als public affairs medewerker en woordvoerder. Ze was betrokken bij een groot aantal principiële rechtszaken van XS4ALL, bijvoorbeeld over de bewaarplicht verkeersgegevens, over het aftappen van internet en over het verwijderen van webpagina’s van internet over bijvoorbeeld de Scientology kerk.

Sjoera heeft bijna 12 jaar gewerkt voor de Autoriteit Persoonsgegevens en is sinds mei 2018 senior privacy adviseur voor Privacy Company. Sjoera is secretaris van Stichting Appeltaart.

Bob Overbeeke

Bob werkt sinds 2015 als nieuwe media expert en online campagnevoerder bij Greenpeace. Bob heeft de prachtige acties bedacht van XS4ALL Moet Blijven bij het Rijksmuseum in Amsterdam en bij de aandeelhoudersvergadering van KPN. Bob werkte van 1998 tot 2009 bij XS4ALL, eerst als copywriter voor het marketing en communicatieteam, daarna als business developer. 

Stichting Appeltaart

Stichting Appeltaart (KvK nummer 74357670) is aandeelhouder van Freedom Internet en bewaakt de naleving van de waarden van Freedom Internet B.V. Deze waarden zijn vastgelegd in het Corporate Charter. Bij winst uit de onderneming zal de stichting acteren als een fonds waaruit initiatieven voor innovatieve en/of maatschappelijke oplossingen met betrekking tot het internet gefinancierd kunnen worden.    

De stichting heeft drie bestuurders:

  • Doke Pelleboer, voorzitter
  • Gerdien Dalmulder, penningmeester
  • Sjoera Nas, secretaris

De adviezen van de stichting over de maatschappelijke koers komen in het jaarverslag van Freedom Internet B.V. De stichting geeft daarnaast bindend advies bij eventuele overnames door of van Freedom en organiseert jaarlijks een ledenvergadering om de klanten te raadplegen over het gevoerde en te voeren maatschappelijk beleid.

Voor contact met de stichting, mail naar info@stichtingappeltaart.nl

Samenwerking

Freedom werkt samen met diverse partijen in de markt die bewezen hebben kwalitiatief hoogstaande diensten te kunnen leveren en die onze doelstellingen onderschrijven. Voor e-mail is dat bijvoorbeeld Soverin, een bedrijf dat gespecialiseerd is in veilige e-mail, voor telefonie wordt dat Voipgrid (leverancier van Voys), een partij die ruime expertise heeft in het leveren van vaste telefonie over het internet. Collega-provider BIT heeft ons voorzien van serverruimte en we verwachten meer met hen te gaan doen. AVM zal FRITZ!Boxen aan ons leveren, de absolute top van de markt. The Yellow Web (what's in a name) heeft onze website gemaakt. WIM design ontwierp het logo. De promofilmpjes voor de crowdfunding zijn gemaakt door ClicknLink en Not Guilty Media. Bits of Freedom heeft ons freedom.nl in bruikleen gegeven, door middel van een bijzondere constructie. Wat deze en andere partijen waar we mee samen werken verbindt, is een enorme idealistische drive, open culturen en technisch zeer hoogstaande kennis. Ook willen we hierbij al die mensen bedanken die zich als vrijwilliger hebben ingezet voor de totstandkoming van Freedom Internet. Jullie komen snel op onze Wall of Fame!

Doke Pelleboer

Doke Pelleboer was algemeen directeur van XS4ALL tussen 1998 en 2006. Hij kwam van KPN, maar werd al snel de rode burgemeester die de waarden van XS4ALL door dik en dun verdedigde tegen bestuurders van KPN die niet op de hoogte waren van de afspraken over de onafhankelijkheid van XS4ALL. Doke is voorzitter van Stichting Appeltaart, die de principes en waarden van Freedom bewaakt.

Marleen Stikker

Marleen Stikker is oprichter van Waag. Als ‘burgemeester’ van De Digitale Stad ontwikkelde Marleen Stikker in 1993 in samenwerking met XS4ALL de eerste gratis toegangspoort en virtuele gemeenschap op het internet. In 1994 startte zij Waag, een onderzoeksinstituut voor creatieve technologie en sociale innovatie.

Waag richt zich op public research waarin de maatschappij het onderzoeksveld is. Een goed voorbeeld van onderzoek dat bij Waag startte, is de zoektocht naar de 1e eerlijke smartphone, die later in het bedrijf Fairphone vorm kreeg.

Desirée Kolman

Desiree runt haar eigen bedrijf als trainer/adviseur in marketing, content & sales. Ze helpt bedrijven en ondernemers om, zonder hun ziel te verkopen, aan tafel te komen bij hun fijnste klanten.  Desirée stroomlijnt alle teksten op de website van Freedom en maakt ze zo toegankelijk mogelijk. Desiree werkte van 1998 tot 2007 bij XS4ALL, eerst op klantenservice en de helpdesk, de laatste vijf jaar als copywriter.

Gerdien Dalmulder

Gerdien is een ster op het gebied van marketing en klantcontact. Gerdien werkte van 2000 tot 2007 eerst als helpdesker en later als hoofd van de technische helpdesk van XS4ALL. Samen met Bob coordineerde ze de vele publieksacties en trad op als woordvoerder. Ook is ze verantwoordelijk voor de social media kanalen. 

Gerdien heeft sinds 2012 een eigen bedrijf, Always on Stage. Sinds juli 2016 heeft ze de Raad voor de Rechtspraak als opdrachtgever, en werkt als kwartiermaker van het servicecentrum. Gerdien is penningmeester van Stichting Appeltaart, dat de principes en waarden van Freedom bewaakt.

Raad van Advies

Raad van Advies
Freedom Internet heeft een onafhankelijke Raad van Advies (RvA) die gevraagd en ongevraagd kan adviseren over de wijze waarop we functioneren. De RvA houdt ons scherp, wijst op risico’s en kansen en biedt inspiratie. De leden zijn gekozen op basis van hun expertise in specifieke werkvelden. Bij belangrijke beslissingen zal de Raad om advies worden gevraagd.

Leden:
Brenno de Winter - Expert informatiebeveiliging, privacy en ICT
Boris van der Ham - voorzitter Humanistisch Verbond, bestuursvoorzitter VGN, oud-Kamerlid D66
Ton aan de Stegge - voormalig CEO Telfort, eigenaar Purplefield Investments
Kirsten Verdel - Oud-medewerker XS4ALL, senior adviseur Public Affairs Dröge & van Drimmelen
Marleen Stikker - Directeur Waag, oprichter De Digitale Stad

Voor contact met de Raad van Advies, mail naar rva@freedomnet.nl