Wil je meekijk-vrij internet?

Wie wij zijn

De oprichters van Freedom Internet B.V. zijn klanten, sympathisanten en (oud-)medewerkers van XS4ALL. We kunnen nog niet alle namen noemen, omdat een aantal mensen op dit moment nog een baan elders heeft.

 

Anco Scholte ter Horst

Anco is de Algemeen Directeur (CEO) van Freedom Internet B.V. Hij werkte bij XS4ALL tussen 2003 en 2005. Eerst als hoofd van de afdeling verantwoordelijk voor de IT van de orderomgeving, later als sales manager. Na zijn vertrek bij XS4ALL is hij als ondernemer verder gegaan.

“Toen ik begon met ‘Plan B: een nieuwe provider starten’ had ik niet verwacht dat Freedom er echt zou komen. Maar het vertrouwen van de Crowdfunders en de Fouding Members sterkte mijn overtuiging dat Freedom gewoon moet! Met de community, ons team en de Stichting Appeltaart hebben we de expertise en het vertrouwen om Freedom te laten slagen.”

Anco is bestuurder en (mede-) eigenaar van een aantal bedrijven en bestuurder van Stichting Hartekind, dat onderzoek financiert naar hartafwijkingen bij kinderen

Frédérique van Gulik

Frédérique is Directeur Operations (COO) bij Freedom Internet. Ze was tussen 2000 en 2005 PR-manager bij XS4ALL en regisseerde de eerste reclamecampagne met ‘de professionals’. Het was de periode van het proces tegen Scientology, gratis internet, (te) veel aanbieders, domeinnaam kaping en de introductie van ADSL. In 2005 was de ADSL-markt verzadigd en verliet ze XS4ALL.

Daarna was Frédérique 15 jaar zelfstandig ondernemer. Als projectmanager bouwde ze internetomgevingen en e-commerceplatforms. Als interim programmamanager leidde ze digitale transformaties.

“Een vrij, open en toegankelijk internet is randvoorwaarde voor een goed functionerende democratie. Dat besef leeft gelukkig in een grote community in Nederland. Freedom gaat bijdragen door heilige graal van ‘veiligheid, privacy en kwaliteit’ in ere te herstellen. Dat doen we voor onszelf, maar zeker ook voor de volgende generaties.”

Reinoud van Leeuwen

Reinoud werkte bij XS4ALL tussen 2001 en 2008 op de afdeling unixbeheer. Reinoud wordt bij Freedom verantwoordelijk voor de infrastructuur en architectuur, die de basis gaan zijn voor diensten die de gebruiker hun vrijheid op Internet zal kunnen laten heroveren.

"Bij Freedom voel ik weer de originele bevlogenheid die toen bij XS4ALL afnam. Freedom is een bedrijf dat meedenkt over waar het internet naartoe gaat. Dat de belangen van de eindgebruiker stelt boven de verkoopbaarheid van hun gegevens."

 

Andre Meij

Andre is één van de oprichters van Soverin. In 2014 is hij begonnen met deze privacy bewuste e-mailprovider. Hij heeft een sterk gevoel dat een privacy bewust en onafhankelijk e-mailadres voor iedereen begrijpelijk en beschikbaar moet zijn, ook voor mensen zonder technische achtergrond. Toen Andre in contact kwam met de mensen achter Freedom was hij meteen verkocht. “Freedom trekt mijn waarden voor onafhankelijk en privacybewuste e-mail door naar de internetverbinding en dat vind ik een gouden combinatie. Bij Freedom kan ik bouwen aan voor iedereen begrijpelijke privacy en innovatie.” 

Yvan

Yvan zit op de HAVO. Na schooltijd en in de vakanties werkt hij bij Freedom op netwerkbeheer. Yvan beheert, automatiseert en ontwikkelt (server-)applicaties. Hij is nogal efficiënt, en daarom optimaliseert hij regelmatig de workflow door nieuwe koppelingen te bouwen tussen veel gebruikte services. “Het leek me wel tof om eens bij Freedom binnen te kijken. Dus ik stuurde voor de grap een mailtje dat ik wel wilde komen helpen. Van het één kwam het ander en nu werk ik bij Freedom Internet. Geweldig."

Joshua Zijp

Joshua is Senior Support Engineer bij Freedom. Voorheen werkte hij zeven jaar op de XS4ALL-helpdesk. Hij coachte helpdesk-medewerkers en was de laatste hoop voor klanten met Echt Ingewikkelde Technische Problemen.

“Al aan het begin van de hele discussie over het voortbestaan van XS4ALL binnen KPN, wist ik dat het voor mij aflopende zaak was. Het ging namelijk alleen maar over geld en niet om de klanten. Daarom ben ik meteen overgestapt naar Freedom. Mensen helpen is mijn passie en dat op een leuke en eerlijke manier doen, met de menselijke maat en samen met eigenwijze en lieve collega’s, dat is waar ik gelukkig van word.”

Shon

Shon werkte 4,5 jaar bij XS4ALL als multifunctionele troubleshooter. Hij was daar storingscoördinator en de schakel tussen systeembeheer en helpdesk.     

"Ik wil bij Freedom werken omdat ik geloof in een veilig en vrij internet voor iedereen. Er zijn in Nederland eigenlijk geen providers meer die genoeg lef hebben om echt een eigen mening te verkondigen over privacy en veiligheid. Terwijl dit juist zo belangrijk is in deze tijden van datalekken en verzameling van persoonsgegevens. Ik wil dat Freedom wél gaat zeggen waarop het staat. Als Senior Support Engineer wil ik de klant weer kundig maken, dat is mijn missie. "

Bastiaan

Bastiaan staat bekend als een gadget freak, firmwarefanaat en beeldschermverzamelaar. Bastiaan was ooit hoofd techniek in een bioscoop. Daarna werkte hij van 2012 tot eind 2019 bij XS4ALL. Daar coachte Bastiaan medewerkers op de helpdesk. De liefde voor techniek, kwaliteit en service zijn onderdeel van zijn persoon. “Het is echt leuk om samen gecompliceerde problemen op te lossen. Hier bij Freedom werken we allemaal aan dat grote doel: eerlijk internet voor Nederland. Ik zit hier als Senior Support Engineer weer tussen de techneuten die houden van oude en nieuwe techniek. Dat is genieten.”

Bart Scholten

Bart is onze woordvoerder en hij is verantwoordelijk voor Communicatie en Public Affairs. Ook hij is een oudgediende, van 2002 tot 2008 was hij hoofd Communicatie van XS4ALL. “Mee mogen doen met Freedom is een kans die ik niet aan me voorbij kán laten gaan. Nederland heeft behoefte aan een ISP die de privacy en security van hun klanten op één zet. Sterker nog, niet alleen voor de eigen klanten maar voor iedere gebruiker van het internet. Sinds het begin van het internet is er veel veranderd maar het belang van krachtige Public Affairs is alleen maar sterker geworden. Nieuwe bedrijven en initiatieven moeten de status quo uitdagen. Omdat het beter kan en omdat het beter moet! Digitale rechten zijn burgerrechten” 

Raad van Advies

Raad van Advies
Freedom Internet heeft een onafhankelijke Raad van Advies (RvA) die gevraagd en ongevraagd kan adviseren over de wijze waarop we functioneren. De RvA houdt ons scherp, wijst op risico’s en kansen en biedt inspiratie. De leden zijn gekozen op basis van hun expertise in specifieke werkvelden. Bij belangrijke beslissingen zal de Raad om advies worden gevraagd.

Leden:
Brenno de Winter - Expert informatiebeveiliging, privacy en ICT
Boris van der Ham - voorzitter Humanistisch Verbond, bestuursvoorzitter VGN, oud-Kamerlid D66
Ton aan de Stegge - voormalig CEO Telfort, eigenaar Purplefield Investments
Kirsten Verdel - Oud-medewerker XS4ALL, senior adviseur Public Affairs Dröge & van Drimmelen
Marleen Stikker - Directeur Waag, oprichter De Digitale Stad
Frans ter Borg - CEO Quanza, bestuurslid Vereniging ISPConnect Nederland

Voor contact met de Raad van Advies, mail naar rva@freedomnet.nl

Kirsten Verdel is de onvermoeibare woordvoerder van het actiecomité XS4ALL moet blijven. Zie de indrukwekkende lijst media-optredens op https://xs4allmoetblijven.nl/in-de-media. Kirsten werkte tussen 1999 en 2005 bij XS4ALL. Ze zet zich in voor de publieke zaak, onder andere in 2008 als lid van het campagneteam van Barack Obama. Kirsten werkt sinds 2009 als senior adviseur bij public affairs bureau Dröge & Van Drimmelen. 

Marleen Stikker is oprichter van Waag. Als ‘burgemeester’ van De Digitale Stad ontwikkelde Marleen Stikker in 1993 in samenwerking met XS4ALL de eerste gratis toegangspoort en virtuele gemeenschap op het internet. In 1994 startte zij Waag, een onderzoeksinstituut voor creatieve technologie en sociale innovatie.

Waag richt zich op public research waarin de maatschappij het onderzoeksveld is. Een goed voorbeeld van onderzoek dat bij Waag startte, is de zoektocht naar de 1e eerlijke smartphone, die later in het bedrijf Fairphone vorm kreeg. In 2019 verscheen haar boek ‘Het internet is stuk. Maar we kunnen het repareren’.

Jochem de Ruig

Jochem is Financieel Directeur bij Freedom Internet. Hij heeft 15 jaar gewerkt als CFO bij RIPE NCC (de Regionale Internet Registry voor Europa en Midden Oosten). Sinds 2018 is hij zelfstandig ondernemer. Hij heeft een bestuursfunctie bij Stichting NLNetlabs als penningmeester en is ook commissaris bij BND PPI in de financiële sector.

"Het is een voorrecht om betrokken te zijn bij een Freedom. Het is een ISP die de basiswaarden van het Internet en zijn gebruikers als uitgangspunt heeft. De bezieling en het geloof dat achter Freedom zit, is fantastisch. Ik ben blij dat ik mijn steentje kan bijdragen. Samen met de medewerkers en klanten gaan we Freedom Internet een succes maken."

Twan Welboren

Twan is bij Freedom de Manager Digital. Hij werkte voorheen bij bedrijven o.a. gespecialiseerd in het verzamelen en verwerken van persoonlijke data. Daar besefte hij hoe vilein klanten worden beïnvloed tot aankoop en meningsvorming. Dat begon snel te jeuken. Twan ging daarna werken bij XS4ALL en vond daar gelijkgestemden. Zodra bekend werd dat XS4ALL volledig geïntegreerd zal worden door KPN, is Twan naar Freedom overgestapt.

“Ik denk dat het tijd is voor een tegengeluid. Als diensten gratis zijn, dan ben jij het product, dus wees op je hoede welke informatie je deelt en met wie. Ik wil het beste internet leveren, waarbij we onze leden bewust maken van de risico’s van het internet en ze bij te staan waar mogelijk. En dan niet alleen in woorden, maar ook oprecht in daden.”

Albert Keizer

Developer Albert Keizer werkte tussen 1998 en 2014 bij XS4ALL o.a. als programmeur. Hij twijfelde geen moment toen hem werd gevraagd Freedom te komen bouwen. “Natuurlijk ben ik hier! Freedom is noodzakelijk voor internet en Nederland. Het is méér dan belangrijk dat niet alleen commercieel belang een stem heeft in de vorming van internet. Een menselijk internet. En de rebelse mentaliteit van toen is nog springlevend. Dus ik kom helpen bouwen. Leuk!”

Xander

Xander is onze 26-jarige stagiair development en systeembeheer. Hij studeert Software Engineering aan de Hogeschool van Amsterdam en combineerde dat in 2019 met intensief actievoeren voor ‘XS4ALL moet blijven’. 

“Wij zijn thuis al sinds 1996 klant bij XS4ALL. Ik voel me erg betrokken bij online privacy en security. Dus toen de actie ‘XS4ALL moet blijven’ startte, besefte ik dat de principes over privacy en security serieus in gevaar zijn. Dan ga ik niet aan de kant toekijken. Dan kom ik wel meehelpen met spandoeken maken enzo.”

Tijdens zijn stage bij Freedom gaat Xander o.a. meebouwen aan het ordermanagementsysteem, nodig om Freedom-klanten aan een internetverbinding te kunnen helpen. Over zijn bevindingen moet Xander een scriptie schrijven. Hij wil in juni 2020 afstuderen en zal zijn scriptie publiceren op de website.

Maks

Voordat Maks bij Freedom begon, bemenste hij vier jaar de technische helpdesk van XS4ALL. Daarnaast was hij jarenlang actief bij De Vondelbunker in Amsterdam, een autonoom cultureel centrum gerund door vrijwilligers met de gedeelde overtuiging dat (leef)ruimte een politiek concept is.

Maks is een bevlogen mens. Hij strijdt actief voor zijn idealen en tegen onrecht. “Ik ben bij Freedom komen werken omdat ik het belangrijk vind dat er een tegengeluid moet zijn op het Groot Kapitaal. Een geluid waarbij mensen eerst komen en geld slechts bijzaak is! Privacy, kwaliteit en vrijheid moeten voorop staan! Freedom belooft mij een fatsoenlijke werkomgeving voor personeel. Als Senior Support Engineer kan ik onze leden zo goed mogelijk helpen en kennis bijbrengen over hun eigen mogelijkheden op internet.”

 

Bibi

Bibi heeft nooit eerder gewerkt voor een internetprovider. Hoe verfrissend is dat! Bibi werkte een aantal jaar als jurist in het vreemdelingenrecht. Zij is ook actief geweest in het bestuur van de Piratenpartij Amsterdam. Daar begon zij zich te verdiepen in digitale burgerrechten. Bibi werkt nu op de Freedom helpdesk en laat zich omscholen tot internetjurist.

"Eerst was ik vooral bezig met mensenrechten in het algemeen. Maar sinds een paar jaar zie ik overal hoe de digitale rechten van burgers met voeten worden getreden. Daar wil ik iets tegen doen. Ik vind het heel bijzonder dat ik deze start up periode bij Freedom mag meedoen."

Suzanne

Suzanne is de duizendpoot die alles oplost. Of het nu gaat om een factuurprobleem, een technische helpdeskvraag of een ' pebkac' (= problem exists between keyboard and chair), Suzanne zet haar tanden erin en gaat door tot het probleem is opgelost. Vasthoudend als ze is, bleef ze ons mailen. Na 6 jaar XS4ALL-helpdesk moest en zou ze naar Freedom komen. Gelukkig maar.

“Ik vind het heel bijzonder dat ik kan meemaken hoe een nieuwe ISP wordt opgebouwd. Lekker pionieren, alles aanpakken en zorgen dat het goed komt. Die klant mét probleem moet een klant zónder probleem worden. Dat is de kick. Ook wil ik klanten bewuster maken van online risico’s. Bijvoorbeeld dat je niet alles zomaar moet geloven. Want kwaadbedoelde SMS’jes en scammings-appjes voor Whatsapp-oplichting kun je ook gewoon negeren.” 

Jesse

Jesse is Linux beheerder bij Freedom internet BV. Hij heeft ruim 10 jaar telecom ervaring nadat hij in 2009 is begonnen op de helpdesk van XS4ALL. Hij heeft altijd in technische en ondersteunende functies gezeten en is vanaf de helpdesk intern doorgegroeid naar beheer. Als Linux beheerder houd Jesse zich, los van de servers en hardware, ook graag bezig met de processen en diensten waar de klanten mee te maken hebben om zo'n goed mogelijke service aan klanten te leveren. 
"De missie om iedereen toegang te geven tot het internet is in Nederland geslaagd. Het ervoor zorgen dat dit een open en vrij internet is, is iets waar de komende jaren hard aan gewerkt moet worden. In mijn ideale wereld zou vrijwel alles wat we doen opensource zijn zodat we elkaar als collectief verder kunnen helpen. Wat mij betreft moet je het opensource gedachtegoed breder trekken dan enkel software".

Stichting Appeltaart

Stichting Appeltaart (KvK nummer 74357670) is aandeelhouder van Freedom Internet en bewaakt de naleving van de waarden van Freedom Internet B.V. Deze waarden zijn vastgelegd in het Corporate Charter. Bij winst uit de onderneming zal de stichting acteren als een fonds waaruit initiatieven voor innovatieve en/of maatschappelijke oplossingen met betrekking tot het internet gefinancierd kunnen worden.    

De stichting heeft drie bestuurders:

  • Doke Pelleboer, voorzitter
  • Gerdien Dalmulder, penningmeester
  • Sjoera Nas, secretaris

Doke Pelleboer was algemeen directeur van XS4ALL tussen 1998 en 2006. Hij kwam van KPN, maar werd al snel de rode burgemeester die de waarden van XS4ALL door dik en dun verdedigde tegen bestuurders van KPN die niet op de hoogte waren van de afspraken over de onafhankelijkheid van XS4ALL. Doke is voorzitter van Stichting Appeltaart, die de principes en waarden van Freedom bewaakt.

Gerdien Dalmulder is een ster op het gebied van marketing en klantcontact. Gerdien werkte van 2000 tot 2007 eerst als helpdesker en later als hoofd van de technische helpdesk van XS4ALL. Samen met Bob Overbeeke coördineerde ze de vele publieksacties en trad op als woordvoerder. Ook is ze verantwoordelijk voor de social media kanalen. Gerdien heeft sinds 2012 een eigen bedrijf, Always on Stage. Sinds juli 2016 heeft ze de Raad voor de Rechtspraak als opdrachtgever. Gerdien is penningmeester van Stichting Appeltaart, dat de principes en waarden van Freedom bewaakt.

Sjoera Nas werkte van 1998 tot 2003 bij XS4ALL als public affairs medewerker en woordvoerder. Ze was betrokken bij een groot aantal principiële rechtszaken van XS4ALL, bijvoorbeeld over de bewaarplicht verkeersgegevens, over het aftappen van internet en over het verwijderen van webpagina’s van internet over bijvoorbeeld de Scientology kerk. Sjoera heeft bijna 12 jaar gewerkt voor de Autoriteit Persoonsgegevens en is sinds mei 2018 senior privacy adviseur voor Privacy Company. Sjoera is secretaris van Stichting Appeltaart.

De adviezen van de stichting over de maatschappelijke koers komen in het jaarverslag van Freedom Internet B.V. De stichting geeft daarnaast bindend advies bij eventuele overnames door of van Freedom en organiseert jaarlijks een ledenvergadering om de klanten te raadplegen over het gevoerde en te voeren maatschappelijk beleid.

Voor contact met de stichting, mail naar info@stichtingappeltaart.nl

Samenwerking

Freedom werkt samen met diverse partijen in de markt die bewezen hebben kwalitiatief hoogstaande diensten te kunnen leveren en die onze doelstellingen onderschrijven. Voor e-mail is dat bijvoorbeeld Soverin, een bedrijf dat gespecialiseerd is in veilige e-mail, voor telefonie wordt dat Voipgrid (leverancier van Voys), een partij die ruime expertise heeft in het leveren van vaste telefonie over het internet. Collega-provider BIT heeft ons voorzien van serverruimte en we verwachten meer met hen te gaan doen. AVM zal FRITZ!Boxen aan ons leveren, de absolute top van de markt. The Yellow Web (what's in a name) heeft onze website gemaakt. WIM design ontwierp het logo. De promofilmpjes voor de crowdfunding zijn gemaakt door ClicknLink en Not Guilty Media. Bits of Freedom heeft ons freedom.nl in bruikleen gegeven, door middel van een bijzondere constructie. Wat deze en andere partijen waar we mee samen werken verbindt, is een enorme idealistische drive, open culturen en technisch zeer hoogstaande kennis. Ook willen we hierbij al die mensen bedanken die zich als vrijwilliger hebben ingezet voor de totstandkoming van Freedom Internet. Jullie komen snel op onze Wall of Fame!