Naar de inhoud Naar het menu

Maatschappelijke initiatieven

Op deze pagina vind je meer informatie over de maatschappelijke initiatieven van Freedom. Wil je meer weten over sponsoring, kijk dan eens op onze sponsorpagina.

CEDO - de onderwijscoalitie

Freedom is betrokken bij CEDO: dit is een coalitie van mensen die zich zorgen maken om de enorme invloed van Big Tech in het onderwijs. CEDO staat voor Coalitie Eerlijk Digitaal Onderwijs.

Kinderen krijgen als ze heel klein zijn al een account van Google of Microsoft op school. Hier hebben zij zelf nooit om gevraagd. Het gebruik van Big Tech diensten is genormaliseerd. Kinderen zijn al op jonge leeftijd afhankelijk van het gebruik van deze diensten en van deze bedrijven. Het gebruik van de diensten wordt - in het onderwijs en elders - zelden bevraagd of bekritiseerd. Ook bieden overheden en scholen geen alternatieven aan en wordt niet ingezet op ontwikkeling van alternatieven.

De stap naar het gebruik van andere (gekoppelde) diensten van hetzelfde bedrijf is snel gemaakt. Zonder het goed te beseffen is Big Tech helemaal verweven in het leven van ouders en hun kinderen. Dit maakt Big Tech bedrijven nog machtiger en aanweziger dan ze al waren. De bedrijven stellen profielen op en hebben het jonge leventje al vanaf de kleuterklas precies in beeld. Dat is toch doodeng?

De overheid lijkt niet te beseffen hoeveel impact dit heeft en dat is volgens de coalitie onbegrijpelijk. Daarom blijven wij dit probleem op verschillende manieren aankaarten. Er is een manifest geschreven en een petitie gestart om mensen bewust te maken. Daarnaast spreken coalitie-leden op verschillende congressen en met beleidsmakers.

Wil je je aansluiten? Teken dan de petitie.

Benieuwd hoe je zelf direct kunt bijdragen? Bekijk dan de tips van CEDO.

FOIC - onze rechtszaak in Europa

FOIC staat voor Freedom Of Information Coalition. Freedom startte deze coalitie in maart 2022 toen duidelijk werd dat wij websites van Russische staatsmedia moesten gaan blokkeren. Zoals je misschien al weet, strijdt Freedom voor een vrij en open internet voor iedereen. Dat betekent dat wij ons altijd zullen verzetten tegen internetblokkades. Pas na een democratisch genomen besluit en als er voldoende toestsing en controle is, kan er volgens ons een reden bestaan om informatie (tijdelijk) te blokkeren. Het kan goed zijn dat we bij een blokkade naar de rechter stappen voor een oordeel. 

Zo ook in dit geval. Het OM gaf in maart 2022 via een bericht in de media aan te gaan handhaven als providers bepaalde websites niet zouden blokkeren. We kregen dus niet eens een directe opdracht van de overheid. Want dat is wel hoe deze blokkade is opgelegd: per decreet. Het blokkeren van internetverkeer en de manier waarop dit werd afgedwongen, stuitte bij ons op veel weerstand. 

We zochten partijen die zich hier in de openbaarheid ook druk over wilden maken. Dat waren er niet veel, want de blokkade lag (en ligt) erg gevoelig in de politiek en de publieke opinie. Uiteindelijk zijn we een rechtszaak gestart bij de Europese rechter met twee andere providers: A2B Internet en BIT. We vonden advocatenkantoor Kennedy van der Laan bereidt om ons te helpen tegen een schappelijke prijs. Onze zaak wordt gesteund door een aantal andere coalitieleden: de Nederlandse Vereniging van Journalisten, het Persvrijheidsfonds, Bits of Freedom, Voys, MijnDomein, Quanza en OpenFiber. De rechtszaak wordt door al deze partijen samen betaald.   

Ben je benieuwd naar de achtergrond van deze zaak of wil je de voortgang volgen? Op onze website vind je een reeks artikelen

Privacy Coalitie

Freedom is mede initiatiefnemer van de Privacy Coalitie. In de Privacy Coalitie werken we samen met andere bedrijven en non-for-profits. We proberen op verschillende manieren de overheid ervan te overtuigen om (lokale) privacy-vriendelijke alternatieven te gebruiken en te promoten. Die zijn er namelijk! En wij willen ervoor zorgen dat de overheid hiermee goed bekend raakt. Zo kan de overheid het goede voorbeeld geven en wordt privacy standaard meegenomen in de besluitvorming. Dit past bij de ambitie van Nederland: koploper op het gebied van digitalisering terwijl onze privacy wordt beschermd.

De coalitie heeft een manifest ondertekend en aangeboden aan de Tweede Kamer. Daarnaast voert de kerngroep elke paar weken overleg waarin nieuwe acties worden bedacht en uitgevoerd. Al deze informatie en meer is na te lezen op de website van de Privacy Coalitie.

De kerngroep van de coalitie bestaat uit: Soverin, Privacy First, Quodari, Schluss, Public Roam en STER.  Het manifest is getekend door een groot aantal andere partijen.

The Privacy Collective - rechtszaak

Freedom ondersteunt de rechtszaak van stichting The Privacy Collective en overlegt regelmatig binnen een kerngroep met andere supporters. De stichting voert een rechtszaak tegen Oracle en Salesforce. Volgens de stichting worden de rechten van internetters door deze bedrijven geschonden. Zij is daarom naar de Nederlandse rechter gestapt. In eerste instantie is de zaak door de rechtbank niet-ontvankelijk verklaard. Dat betekent dat de rechter de zaak nog niet inhoudelijk heeft beoordeeld. Inmiddels heeft de stichting tegen die uitspraak hoger beroep ingesteld.

Volg het dossier van deze rechtszaak op onze website.