Naar de inhoud Naar het menu

Nieuwsbrief 06

nieuwsbrief/corona-app.jpg
  1. Voortgang internetabonnementen
  2. De Corona app
  3. Upgrade Freedom Mail
  4. Uitspraak College van Beroep en Freedom Internet

1. Voortgang internetabonnementen

Sinds de vorige nieuwsbrief heeft Freedom het werktempo tijdelijk moeten aanpassen i.v.m. coronamaatregelen. Nu (bijna) alle Freedom medewerkers en collega-toeleveranciers weer gezond zijn, voeren we ons tempo weer op. We staan te popelen om de Founding Members toegang te geven tot beter internet!

Sinds de vorige nieuwsbrief:

  • Hebben we inmiddels voor onze medewerkers testlijnen aangevraagd. Door deze proef kunnen we alle stappen van het aanvraagproces en -verhuizingen ervaren en daarna strak(ker)trekken. Zo kunnen we daarna de Founding Members gaan oversluiten, terwijl zij thuis moeten kunnen doorwerken ivm de coronamaatregelen; 
  • Testen we de overstapservice waardoor de overstap van je oude ISP naar Freedom straks zonder gedoe en snel kan worden geregeld. 

In de volgende nieuwsbrief informeren we je gedetailleerd over de test met de eerste 128 internetlijnen voor Founding Members.  

2. De Corona app

Vorig weekend zag heel Nederland welke apps beoordeeld werden om ingezet te worden bij het bestrijden van de Corona-uitbraak. Door de transparante aanpak gaf de overheid gelegenheid zelf een oordeel te vormen. Dat heeft Freedom gedaan. We adviseren, met klem, om het gehele proces opnieuw te doorlopen.

Wij vinden dat er onvoldoende is nagedacht over de app. Veel consequenties zijn nu niet te overzien. Voor de Appathon hebben we op www.veiligtegencorona.nl met een grote groep privacy-experts aangegeven waar de Rijksoverheid rekening mee moet houden om de digitale burgerrechter te respecteren.

Direct na de Appathon volgde een verslag van KPMG. Ook de Autoriteit persoonsgegevens gaf ondubbelzinnig kritiek. Vele andere partijen sluiten zich daarbij aan. Freedom zegt: "Als er één moment in de geschiedenis is dat schreeuwt om open source oplossingen is dat nu." 

Freedom zal nooit meewerken aan initiatieven die ons grondwettelijk recht op privacy beperken, zonder vooraf garanties te krijgen over o.a. gebruik van open source en een einddatum waarmee zo een app gebruikt zou mogen worden. Inmiddels is het eerste datalek opgetreden, nog voordat er een app live is gezet.

Freedom strijdt, schouder aan schouder, met Bits of Freedom en de andere privacy experts verenigd in www.veiligtegencorona.nl en roept de politiek op haar verantwoordelijkheid te nemen. Stop dit traject, ga terug naar de tekentafel. 

3. Upgrade Freedom Mail 

Freedom groeit en dat merkten we op het mailplatform. Op de achtergrond waren wij en onze collega’s bij Soverin al begonnen met het migreren van een paar ondersteunende servers. Het was de bedoeling dat we in het (afgelopen) weekend de centrale database zouden migreren. Maar het bleek dat die werkzaamheden niet konden wachten. Daarom hebben we op 15 en 16 april een upgrade uitgevoerd. 

  • Het nieuwe mailplatform is nu opgeschaald en stabiel.
  • Daarmee is Freedom klaar voor nog meer Freedom-klanten;
  • Freedom Mail kan voortaan ook automatisch aankomen op onversleutelde servers. Hoe dat moet lees je hier;

In de komende tijd gaan we meer functionaliteiten toevoegen aan Freedom Mail.
Geplande werkzaamheden publiceren we voortaan vooraf via www.freedom.nl/storing

4. Uitspraak College van Beroep en Freedom Internet

Op 17 maart oordeelde het College van Beroep van het Bedrijfsleven dat breedbandnetwerkleveranciers als KPN en Ziggo niet verplicht zijn om hun netwerken open te stellen voor diensten van derden. Deze zaak was aangespannen door de Autoriteit Consument en Markt (ACM) samen met een aantal media en internetbedrijven. KPN Wholesale zegt de samenwerking vrijwel ongewijzigd voort te zetten. Freedom is tevreden hoe KPN heeft gereageerd op de uitspraak. 

Met hartelijke groet, 
Team Freedom Internet