Naar de inhoud Naar het menu

ACM stelt lagere toegangstarieven KPN en Glaspoort vast

nieuws/220826-acm.png

De ACM maakte enige tijd geleden bekend te gaan kijken naar de toegangstarieven van KPN en Glaspoort. De huidige, niet gereguleerde toegangstarieven om gebruik te maken van het netwerk waren namelijk zo hoog, dat er weinig ruimte was voor gezonde concurrentie. Ook Freedom heeft hier last van. De prijs voor Freedom om gebruik te maken van het glasvezelnetwerk van KPN of Glaspoort is erg hoog ten opzichte van andere netwerken zoals bijvoorbeeld E-fiber. Dat voelt ook de consument. Vandaag maakt de ACM bekend het nieuwe en verbeterde voorstel voor toegangstarieven vast te stellen.

Tussentijds voorstel herzien

Naar aanleidingen van onderzoeken van de ACM, waaruit bleek dat er risico’s kleven aan de hoge toegangstarieven, deden KPN en Glaspoort een voorstel voor lagere tarieven en aangepaste voorwaarden. Dit voorstel gold echter niet voor alle situaties. ACM stelde dit nieuwe voorstel voor in de markt, maar ontving direct vele kritische reacties van verschillende telecomaanbieders, waaronder Freedom.

Verbeterd voorstel

KPN en Glaspoort hebben een nieuw voorstel gedaan, waarbij de toegangstarieven daadwerkelijk in alle situaties wel 10 tot 50 procent dalen. ACM heeft dit nieuwe voorstel vastgesteld, wat betekent dat de ACM-toezicht houdt op de naleving van deze nieuwe voorwaarden en tarieven. De voorwaarden gaan per direct in en KPN en Glaspoort moeten zich hier tot 2030 aan houden.

Anco (CEO Freedom): “Het is nog te vroeg om te zeggen wat dit voor Freedom en onze leden gaat betekenen. We gaan komende tijd alle tarieven en voorwaarden bestuderen zodat we een duidelijk beeld hebben. Hierover zullen we dan natuurlijk iedereen zo snel mogelijk informeren. Het stemt in ieder geval hoopvol dat er beweging is geweest en dat de ACM geluisterd heeft naar onze initiële bezwaren”.
 

Lees ook dit stuk dat we eerder al schreven over de verschillende prijzen en diverse netwerken.

Een volledig overzicht van de verschillende netwerken en de prijsverschillen, kijk dan hier.

Update 30-12-2022: 
Inmiddels is duidelijk dat het aanbod voor kleinere partijen ver van aantrekkelijk is en zelfs tot een inkoopkostenstijging kan leiden door alle verborgen kosten en investeringen die er gemaakt moeten worden. Voor toetreders in deze internetmarkt zijn deze tarieven dus totaal ongeschikt. Hierover hebben we onze bezwaren in een brief naar de ACM gestuurd.