Naar de inhoud Naar het menu

Langzame uitfasering KPN DSL netwerk

2022-11/koper-uit2.jpg

Je kan er bijna niet meer omheen. De uitrol van glasvezel in Nederland gaat steeds sneller. Glasvezel is de standaard geworden als het gaat om internetverbindingen. 
Glasvezel is sneller, stabieler en betrouwbaar en heeft als bijkomende voordelen dat de snelheid gegarandeerd is en de upload net zo hoog is als de download. 

KPN gaat op termijn het DSL-netwerk uitfaseren
Door de glasvezel uitrol, zijn er steeds meer huishoudens verbonden middels het DSL-netwerk én een glasvezel netwerk. Beide netwerken worden door KPN beheerd, daarom zal KPN op termijn de DSL-verbinding uitfaseren. Commercieel gezien is het aantrekkelijker om maar één netwerk te onderhouden, en dat is uiteraard het nieuwe(re) glasvezelnetwerk.

Lange adem
Voordat het DSL-netwerk is uit gefaseerd zijn we echt jaren verder, maar de eerste stapjes hiervoor zet KPN in 2023. Om een idee te geven van de impact: bij Freedom hebben we een lijst gekregen met ongeveer 400 adressen van klanten waarbij tussen begin 2023 tot medio 2025 de DSL-verbinding wordt uitgezet.
Is dit voor jou van toepassing? Dan krijg je vanzelf een e-mail met daarin de stappen die (indien gewenst) gezet moeten worden om over te stappen op glasvezel. Het eerste groepje klanten zal overgaan per februari 2023 en is reeds per e-mail geïnformeerd. De tweede groep verbindingen verwacht KPN pas in oktober te kunnen uitzetten.

Wanneer KPN DSL uitzet op jouw adres, dan kan Freedom vanaf dan alleen nog maar leveren over de glasvezel. Als je klant wilt blijven bij Freedom, dan kun je dat doorgeven. Je ontvangt hier later een e-mail over met instructies. Mocht je besluiten over te stappen naar een glasvezelabonnement bij Freedom, dan blijft de looptermijn van je huidige contract ongewijzigd en is deze maandelijks opzegbaar, nadat je jaarcontract is afgelopen. Wil je niet overstappen naar een glasvezelabonnement van Freedom, dan eindigt je contract op het moment dat DSL door KPN op jouw adres wordt uitgezet. 

Wat moet ik doen als Freedom DSL klant?
Als Freedom DSL klant krijg je op termijn, maar ruim van tevoren, een e-mail met instructies. Indien je wilt overstappen van DSL naar glasvezel bij Freedom, dan vragen we je in deze e-mail om via de MIJNomgeving een 'verhuizing' (van techniek) door te geven. Wil je dat niet of doe je niets, dan wordt de DSL-verbinding door KPN afgesloten en eindigt op dat moment je Freedom abonnement. Je moet dus actief de keuze maken om klant te blijven of niet. 

Voor de glasvezelverbinding gelden dezelfde tarieven als voor nieuwe bestellingen, maar de installatie wordt door deze verhuizing wel uitgevoerd op kosten van Freedom.