Naar de inhoud Naar het menu

Tip: Veilig bestanden versturen

nieuws/211201-cryptify.png

Tip! Wil je veilig bestanden versturen? Kijk dan eens naar Cryptify

Via Cryptify kun je bestanden versturen (tot 2 GB). Ze worden versleuteld in de browser vóór het verzenden. En ze komen precies daar waar je ze wilt hebben aan. De verzender en de ontvanger gebruiken hiervoor de IRMA app.  

Hoe werkt dit precies?

Het proces is vergelijkbaar met versleuteld mailen. Stel, je stuurt een geschreven kaartje per reguliere post. Je gebruikt geen envelop. Iedereen die het kaartje in handen krijgt, kan de boodschap lezen. Dit is in feite wat je doet als je een gewone mail stuurt.

Als je nu wel een envelop gebruikt, dan is de boodschap op het kaartje niet direct leesbaar. En, als de envelop is geopend, weet de ontvanger dat iemand anders het kaartje heeft gelezen.

Om te voorkomen dat een ander het kaartje leest, gebruik je een speciale envelop. Deze envelop zorgt ervoor dat alleen de juiste ontvanger de boodschap kan lezen. Als iemand anders de envelop opent, verandert de boodschap in geheimtaal. Zo weet je zeker dat alleen de juiste ontvanger de juiste boodschap te lezen krijgt. Bovendien gebruikt de verzender een speciale handtekening. Zo weet de ontvanger zeker dat het kaartje van de juiste verzender komt.

Dit is wat versleuteld mailen betekent; alleen de juiste verzender en de ontvanger kunnen de inhoud van de mail lezen.  

De meeste mensen maken geen gebruik van versleuteld mailen. Het is vaak te ingewikkeld. Dat is jammer. Cryptify is een vorm van encryptie die wel makkelijk in gebruik is en probeert in de behoefte te voorzien.

IRMA van Privacy by Design  

Herinner je je prof. dr. Bart Jacobs? Hij was aanwezig op onze ALV. Tijdens het interview had hij het over IRMA. Dat is de authenticatie app die hij met zijn team van Privacy by Design heeft ontworpen. Bekijk hier een filmpje over IRMA. Wil je er meer over lezen of de app downloaden, kijk dan hier.

Voor de authenticatie van de verzender en de ontvanger via Cryptify wordt de IRMA app gebruikt.

Overigens hebben steeds meer gemeentes interesse in IRMA. Check hier of jouw gemeente de dienst IRMA mede mogelijk maakt.  

ProcoliX

In samenwerking met ProcoliX biedt Freedom webhosting aan. ProcoliX beheert de servers. Dat zijn de computers die zorgen voor opslag en verkeer van data. 

Als je een bestand stuurt via Cryptify, gebruik je ook de servers van ProcoliX. Mailadressen en het verstuurde bestand worden daar twee weken op bewaard.