Naar de inhoud Naar het menu

Freedom internet beschikbaar op alle E-fiber glasvezelnetwerken

nieuws/efiber.jpg

Partijen werken samen aan optimaal internet voor iedereen

Freedom internet biedt haar internetdiensten voortaan ook aan via alle glasvezelnetwerken van E-fiber. Daarmee vergroot freedom haar dekkingsgebied in Nederland. 

Anco Scholte ter Horst, algemeen directeur freedom internet: “We hebben onlangs een pilot gedaan met E-fiber in Amstelveen en dat is heel goed bevallen. We geloven beiden in een open glasvezelnetwerk, waarop meerdere internetaanbieders hun diensten kunnen aanbieden. Dan kan de consument zelf de afweging maken tussen prijs en geboden kwaliteit van alle aanbieders.”

Tijdens de, inmiddels gesloten, aanvraagperiode bleek in Amstelveen voldoende vraag te bestaan om een nieuw glasvezelnetwerk aan te leggen. Ook de abonnementen van freedom internet over glasvezel waren populair. Nog voordat de uitkomst van de inventarisatie bekend werd, besloot KPN daarop in Amstelveen een glasvezelnetwerk aan te leggen. E-fiber heeft daarop haar plannen voor Amstelveen moeten afzeggen. “Het lijkt strategie en dat voelt oneerlijk,” vindt Anco Scholte ter Horst. “De zakken van de marktleider zijn zo diep, dat ze alle andere aanbieders uit de markt kan duwen.”

Het is een terugkerend patroon. Zodra duidelijk wordt dat een gemeente klaar is voor glasvezel en er is vraag, dan zien we KPN versneld een glasvezel aanbod doen in die gemeente. KPN biedt hoge instapkortingen om de consument te verleiden, ontzegt andere ISP’s toegang op dat netwerk en ontsluit vervolgens alleen de dichtbevolkte stukken van de gemeente. E-Fiber en freedom internet strijden voor optimale internetdienstverlening voor iedere inwoner van Nederland. 

Als een glasvezelaanbieder als E-fiber een netwerk aanlegt, dan doet ze dat voor de hele gemeente en niet alleen het dichtstbevolkte gedeelte waar de gemakkelijke winst te halen is. Dat is – laten we maar zeggen - strijdig met het gelijkheidsbeginsel; iedereen in die gemeente heeft dezelfde lusten en lasten of rechten en plichten. Het is discriminerend sommige inwoners wél toegang te geven tot glasvezel en andere niet. Freedom internet ziet liever dat KPN haar netwerk zou openstellen voor kleinere ISP’s of dat KPN haar internetdiensten ook zou aanbieden via open netwerken van anderen, aldus Scholte ter Horst

Hier vind je het overzicht van alle gemeentes waarin E-fiber nu actief is https://www.e-fiber.nl/actieve-gemeenten/