Naar de inhoud Naar het menu

Een technisch kijkje in de development-keuken

What's in the pie? - door Loran Kloeze

nieuws/220718-kijkje-in-de-keuken.png

Bij Freedom zijn we graag transparant in wat we doen en waar we naartoe willen. We geven jullie huis-tuin-en-keuken tips, informatie over nieuwe gebieden, nieuwe diensten en laten weten waar we mee bezig zijn op het gebied van public affairs. Maar voor de wat meer technisch onderlegden onder jullie, is het vast ook interessant om te weten wat er achter de schermen gebeurt. Vandaag geven we jullie daarom een eerste blik in de development-keuken van Freedom, met dank aan onze senior software engineer Loran.

Het recept voor SOMS

Men neme wat - zoals ze zichzelf noemen - enthousiaste Nerds, een webapplicatie en Freedom-abonnementen en voilà: een Order Management System genaamd SOMS. SOMS is volledig ‘from scratch’ ontwikkelt binnen Freedom en als je iets wilt weten over software development bij Freedom, dan begint dat bij SOMS. De applicatie is gebouwd in Ruby on Rails. Het is ontwikkeld als back-end om alles rondom abonnementen te automatiseren. SOMS staat ook wel voor Subscription and Order Management System. Een hele mond vol en daarom in de Freedom-volksmond omgedoopt tot ‘SOMS’. Het systeem is ontwikkeld als webapplicatie, zodat er geen specifieke server-client infrastructuur hoeft te worden opgezet. Een webapplicatie heeft als groot voordeel dat het in principe een website is die opgeroepen kan worden in de meest voorkomende browsers. Dit zijn browsers die praktisch alle gebruikers al geïnstalleerd hebben op hun computer.

Een spin in het web

SOMS is een systeem waar klanten nooit rechtstreeks mee te maken hebben, ook niet soms dus ;-). De applicatie wordt uitsluitend gebruikt door mensen van Freedom of via andere portals.

Wanneer je ons belt of mailt dan is de kans groot dat een van ons SOMS in beeld heeft staan – nadat we je geverifieerd hebben - om te bekijken wat je hebt besteld of wat je op dit moment afneemt van ons. Ook als je onze website of het persoonlijke dashboard op MIJNFreedom gebruikt, dan wordt er op de achtergrond vaak contact gemaakt met SOMS. Daarnaast wordt SOMS gebruikt als een bron voor managementinformatie. SOMS is daarom ook wel onze spin in het web.

SOMS is de ‘single source of truth’

Bestel je een internetverbinding? >> Het eindresultaat is een actief abonnement in SOMS
Bestel je ook televisie? >> Het eindresultaat is een actief abonnement in SOMS
Zeg je bellen op? >> Het eindresultaat is een niet meer actief abonnement in SOMS
Ga je verhuizen? >> Het eindresultaat is een actief abonnement in SOMS

Kortom, SOMS vormt de ‘single source of truth’ ten opzichte van andere interne systemen.

Privacy by design

De manier waarop wij werken heet privacy by design and privacy by default. Dat wil zeggen dat wij altijd proberen zo min mogelijk informatie van klanten uit te vragen. Maar het betekent ook dat we heel kritisch omgaan met het delen van deze informatie. SOMS is daarom ook op deze manier ontwikkeld, we plaatsen hierin alleen de noodzakelijke gegevens zoals wie je bent, waar je woont, wat je hebt besteld en wat je afneemt. Gegevens zoals je geslacht zijn voor het leveren van onze dienstverlening niet relevant en daarom worden die niet gevraagd.

In het volgende kijkje in de development-keuken vertellen we je meer over Ruby on Rails, het framework waarin SOMS gebouwd is.