Naar de inhoud Naar het menu

Tweestapsverificatie instellen

Hoe stel je tweestapsverificatie in en zet je deze aan?

Je kunt tweestapsverificatie (2FA) op de volgende manier instellen en activeren.

Tweestapsverificatie zorgt ervoor dat je naast je wachtwoord nog een extra code moet invoeren om in te kunnen loggen zodat je zeker weet dat je toegang tot de webmail goed beveiligd is. Deze code ontvang je in een TOTP app op je smartphone.

TOTP staat voor de nieuwste stap in de beveiliging op internet. Via een zogenaamde Time-based One-time Password- algoritme wordt een tijdelijk, eenmalig, nog niet bestaand wachtwoord gegenereerd dat zijn geldigheid verliest na een vooraf ingesteld tijdstip. De geldigheidsduur kan dus theoretisch vijf seconden zijn, maar ook enkele minuten. Organisaties als Google, Evernote, Dropbox, Microsoft werken al zo.

TOTP maakt de tweestapsverificatie (2FA) – die tegenwoordig als de standaardbeveiliging binnen een internetomgeving geldt – nog gemakkelijker. Een eenmalig wachtwoord dat slechts beperkte tijd waarde heeft, valt veel minder snel in verkeerde handen. Daarom zal een tijdelijk wachtwoord dat niet op tijd gebruikt kan worden de gebruiker verplichten weer een nieuwe te laten genereren.

De instellingen zijn hetzelfde voor een e-mailadres met @freedom.nl als met @eigendomein.nl. In dit voorbeeld gaan we uit van een @freedom.nl e-mailadres. Heb je een eigen domein? Vervang dan het @freedom.nl e-mailadres voor het e-mailadres van je eigen domein.

Stap 1

Ga naar Webmail en log in met je e-mailadres waar op je 2FA wilt instellen.

stap 2

Klik in de linker kolom op ‘Instellingen’.

stap 3

Klik in de eerste kolom op '2-staps verificatie'.

stap 4

Klik op de knop 'Alle velden instellen (vereist)'.

stap 5

Klik op OK om verder te gaan.

stap 6

Alle velden worden nu zichtbaar ingevuld.

stap 7

Scan de QR code met een TOTP app (bijvoorbeeld Google Authenticator).
Vul hierna bij 'Check code' de code uit je TOTP app in om de koppeling compleet te maken.

stap 8

Het in en uitschakelen van 2FA doe je door op het schuifje achter Activeren te drukken.
Klik op Opslaan. Je e-mailaccount is nu beveiligd met 2-staps verificatie. Doormiddel van de QR Code weergeven optie kun je altijd een nieuwe telefoon koppelen.

stap 9

Bij het inloggen krijg je nu het volgende scherm.
Hier voer je de code in die app weergeeft waarna je op ‘Inloggen’ klikt.