Wil je meekijk-vrij internet?

Veelgestelde vragen

Hoe snel kan ik overstappen naar Freedom?

Je kunt pas overstappen met je internetverbinding als wij die in jouw buurt kunnen leveren, hopelijk vroeg in het eerste kwartaal van 2020. Let wel op het contract met je huidige provider.

De meeste internet service providers hanteren een jaarcontract bij de start van het abonnement. Na dat eerste jaar is je contract in de meeste gevallen maandelijks opzegbaar. Dit kan anders zijn als je bijvoorbeeld een extra korting hebt aangenomen of meegedaan hebt aan een actie waardoor je weer een jaarcontract hebt. Als je het zeker wilt weten kan je altijd even kijken in de Mijn omgeving van je huidige provider.

Kan ik betalen met creditcard?

Ja, dat kan. Bij het aanmelden van je lidmaatschap heb je in de lijst van de verschillende betaalmethodes ook de optie om met creditcard te betalen.

Ik ben klant bij een andere provider. Moet ik mijn abonnement daar nu opzeggen?

Nee, je kunt gewoon bij je huidige provider blijven zitten tot Freedom internetverbindingen kan leveren. Als je al langer dan een jaar bij je huidige provider zit kun je per maand opzeggen. Je kunt ook opzeggen als er binnen je eerste jaar bv een prijswijziging is geweest. Veel mensen denken dat ze binnen drie maanden na een prijsverhoging moeten opzeggen, omdat ze anders nog een jaar lang ‘vast’ zitten aan hun abonnement. Dat is dus niet zo. Als je langer dan één jaar klant bent, kun je elke maand opzeggen. Alleen als je een aparte overeenkomst bent aangegaan om een jaar lang klant te blijven, bijvoorbeeld omdat je net een nieuw modem hebt gekregen, dan ben je gebonden aan die overeenkomst. Maar dan kun je alsnog na dat jaar overstappen naar Freedom.

Wat gebeurt er met Freedom Internet als XS4ALL toch blijft, maar dan zelfstandig?

In dat geval zullen we kijken onder welke voorwaarden en besturing XS4ALL doorgaat. Alleen als XS4ALL serieuze zelfstandigheid krijgt, heeft het zin. Hetzij doordat XS4ALL wordt verkocht door KPN, hetzij doordat XS4ALL op afstand wordt gezet en dat KPN alleen nog stuurt op resultaat. Dus dat er bijvoorbeeld geen bemoeienis meer is met sponsoring, en dat XS4ALL een eigen kantoorpand heeft, eigen beheer van techniek, eigen prijsstelling, eigen innovatiebeleid, eigen woordvoeringsbeleid en dat personeel in dienst is van XS4ALL. Maar ook dat er dus een ander management moet komen dan de KPN’ers die er nu zijn neergezet, en dat XS4ALL eigen benoemingsrecht krijgt van MT-leden. 

Als Freedom Internet wordt opgeheven, dan kun je je @freedom.nl adres gewoon houden door donateur te worden van Bits of Freedom, de eigenaar van de domeinnaam freedom.nl (die wij in bruikleen hebben). 

Ik heb een aanbieding gekregen van XS4ALL om glasvezel te krijgen. Wat moet ik doen?

Accepteren natuurlijk! XS4ALL is nu nog gewoon XS4ALL. En glasvezel is lekker snel. Op het moment dat KPN klanten van XS4ALL gaat migreren naar KPN en je wilt niet mee, kun je altijd nog besluiten je abonnement op te zeggen en over te stappen naar een andere provider, bijvoorbeeld Freedom Internet. Maar wij steunen XS4ALL nu ook nog gewoon. Het is een hele dubbele situatie om nu XS4ALL er nog is toch al te beginnen met Freedom, maar er is niet echt een góed moment om dat te doen. Er zijn al klanten en medewerkers van XS4ALL opgestapt omdat KPN de opheffing van XS4ALL heeft aangekondigd, en juist de klanten en medewerkers geven de identiteit en waarden vorm van een bedrijf. Wachten tot iedereen al weg is, kan ook niet.

Als je geen verbinding wilt, kan je dan gewoon voor 50 euro per jaar lid zijn?

Jazeker, naast dat je lid bent, heb je dan ook recht op een Freedom e-mailadres of mail op eigen domein.

Wat gebeurt er met mijn €50 als ik binnenkort ook een verbinding krijg en daarvoor ook weer moet betalen?

De €50 die je nu betaalt, geeft een e-mail abonnement voor 1 jaar. Indien we je voor het verlopen van die periode aan kunnen sluiten en dus een volwaardig internetabonnement kunnen leveren, brengen wij een korting in rekening voor de nog resterende looptijd van je founding member abonnement.

Kan ik ook lid worden met mijn bedrijf, in plaats van als particulier?

Jazeker, vul dan als voornaam je bedrijfsnaam in en bij achternaam de contactpersoon in het bestelformulier.

Gaan jullie ook mobiele telefonie aanbieden?

Misschien. Daar hebben we nu nog geen plannen voor, maar we begrijpen wel dat er vraag naar is.

 

Waar is het opgehaalde geld voor bedoeld?

We hebben al ontzettend veel geregeld, maar we hebben natuurlijk wel geld nodig voor personeel, kantoorruimte en techniek. Voor de logistiek van het aanbieden van internetverbindingen ís de financiering al geregeld!

Als ik meedoe, krijg ik dan ook aandelen?

Nee, als je mee hebt gedaan aan de crowdfunding actie, heb je geld geleend aan Freedom Internet B.V. Omdat we nog een start-up organisatie zijn, is het nog lastig (certificaten op) aandelen uit te geven en daar ook een zinvolle waardering aan te geven. Het kan zijn dat we in de toekomst dit als nog doen en je eventueel de mogelijkheid bieden om je lening om te zetten in certificaten.

Welke garanties kan ik krijgen?

Als je mee hebt gedaan aan onze crowdfundingactie, heb je kunnen lezen dat we geen zekerheden hebben gesteld. Een investering in, of lening aan, een nieuw bedrijf is per definitie risicovol. We zijn maanden bezig geweest met het opzetten van de businesscase en het doorrekenen van alle cijfers, maar uiteindelijk is ons slagen natuurlijk afhankelijk van jou en anderen die lid willen worden van de nieuwe provider. 

Wat is het verschil tussen de crowdfundactie en Founding Member?

Als je hebt meegedaan aan de crowdfundactie, heb je geld geleend aan Freedom Internet B.V. Je krijgt er 3% rente voor terug. De lening loopt vijf jaar. Je bent dan nog niet automatisch een Founding Member.

Als Founding Member help je ons om zo snel mogelijk een volwaardig aanbod te doen van internet, telefonie en tv. We beginnen nu met een e-mailaanbod voor 50 euro per jaar. Als we vanaf 2020 internettoegang kunnen bieden, trekken we die 50 euro naar rato af van je abonnementskosten.

Is het 50 euro lidmaatschapsbedrag voor founding members een eenmalig bedrag?

De 50 euro is per jaar. Indien je dit lidmaatschap omzet naar een internet abonnement (wat enige tijd na de crowdfundactie zal kunnen), wordt de 50 euro pro rata gekort op het internet abonnement voor de resterende looptijd.

Wanneer is de launchparty in Paradiso?

Wat gebeurt er met mijn investering in de crowdfunding campagne als XS4ALL toch blijft, maar dan zelfstandig?

In dat geval zullen we kijken onder welke voorwaarden en besturing XS4ALL doorgaat en bekijken we of we doorzetten. Zo nee, dan zullen we een voorstel doen om de uitstaande leningen van de crowdfunding actie vervroegd af te lossen met de tot dan opgebouwde rente. Er bestaat dan wel een kans dat door reeds gemaakte investeringen en kosten er niet volledig afgelost kan worden. In dit scenario geldt dat er garanties moeten zijn over blijvende zelfstandigheid van XS4ALL en een regeling voor eventuele medewerkers.

Kan ik mijn geld kwijtraken?

Ja, een investering in, of lening aan, een nieuw bedrijf is per definitie risicovol. We zijn maanden bezig geweest met het opzetten van de businesscase en het doorrekenen van alle cijfers, maar uiteindelijk is onze kans van slagen afhankelijk van het aantal mensen dat bereid is lid te worden van Freedom.

Jij kunt ons helpen de kans van slagen te verhogen door zoveel mogelijk mensen te wijzen op deze website. Kijk voor een voorbeeldtekst op https://freedom.nl/vertel-het-verder

Wanneer kan ik een e-mailadres krijgen bij Freedom?

Nu! Door founding member te worden van Freedom. Je krijgt daar e-mail op eigen domeinnaam bij (of je kunt kiezen voor een @freedom.nl-adres).

Maar ik kan toch ook gewoon bij XS4ALL blijven en mijn XS4ALL mailadres houden?

Ja, je kunt er voor kiezen om bij XS4ALL te blijven en niet over te stappen naar Freedom. Maar wij verwachten dat KPN, als zij vasthoudt aan het plan om XS4ALL op te heffen, niet dezelfde kwaliteit kan bieden als XS4ALL, zowel op technisch als ideologisch gebied. Die kwaliteit en die waarden en principes komen namelijk voort uit mensen, idealen en uit onafhankelijke techniek. Veel mensen hebben op xs4allmoetblijven.nl laten weten dat ze heel tevreden zijn over het maatwerk dat XS4ALL nu levert en er geen vertrouwen in hebben dat KPN dit ook kan en zal doen.

Raak ik mijn huidige e-mailadres kwijt?

Door Founding Member te worden bij Freedom krijgt u een @freedom.nl e-mail adres. Hiermee wordt uw oude e-mail adres niet opgezegd bij uw internet provider. Deze twee e-mail adressen kunnen naast elkaar bestaan.

Als u echter van een andere internet provider verhuist naar Freedom Internet, dan kunt u het e-mailadres van de oude provider niet meeverhuizen. Wellicht biedt uw provider een forward-service aan, waarmee u de mail automatisch kunt laten doorsturen naar uw nieuwe @freedom.nl adres.

Hoeveel mailboxen en aliassen krijg ik bij mijn domein?

Als Founding member krijg je 1 mailbox en 1 @freedom.nl e-mail adres. Hierbij zit ook een zogeheten catch-all functionaliteit. Met andere woorden: e-mail naar [maaktnietuit]@[jegekozennaam].freedom.nl of [jegekozennaam]+maaktnietuit@freedom.nl komen ook binnen in je mailbox. Je verstuurt dan wel gewoon vanuit [jegekozennaam]@freedom.nl.

Als je ervoor kiest om je eigen domeinnaam te gebruiken, krijg je 4 extra mailboxen op dat domein. Het aantal e-mail aliassen is daarbij onbeperkt. Je kan dus zoveel [maaktnietuit]@[jouwdomein].nl adressen aanmaken als je wilt. Deze komen dan allemaal uit op de desbetreffende mailbox. Verder is het ook mogelijk om dergelijke aliassen aan te maken die binnenkomen in je @freedom.nl mailbox. Je kan geen e-mail verzenden vanaf een e-mail alias. We weten dat dit een wens is, deze wens staat op de wensenlijst.

Ik kom de naam Soverin tegen, wat is dat?

Wij werken samen met het bedrijf Soverin B.V. om een goede, betrouwbare, meekijkvrije e-mailoplossing snel te kunnen leveren. Dit Nederlandse bedrijf werkt al jaren aan deze betrouwbare mailoplossingen. Zie de privacyverklaring van Soverin.

Kan ik mijn eigen domeinnaam koppelen aan Freedom mail?

Ja, dat kan. Zodra je Founding Member wordt, kan je, op het dashboard van Freedom, je eigen domeinnaam koppelen aan je @freedom.nl e-mail adres.

Wat gebeurt er met Freedom als XS4ALL blijft, maar dan zelfstandig?

Als KPN alsnog besluit om XS4ALL te behouden, zullen we kijken onder welke voorwaarden en besturing XS4ALL doorgaat. We bekijken dan of we Freedom doorzetten.

Als Freedom Internet wordt opgeheven, dan kun je je @freedom.nl adres gewoon houden door donateur te worden van Bits of Freedom, de eigenaar van de domeinnaam freedom.nl (die wij in bruikleen hebben).

Voordat we stoppen met Freedom moeten er wel harde garanties komen van KPN over blijvende zelfstandigheid van XS4ALL en een regeling voor eventuele medewerkers van Freedom.

Wat betaal ik straks voor internet via Freedom?

Dat weten we nog niet precies, omdat dat ook afhangt van de inkoopprijzen voor xDSL, kabel, glasvezel, digitale tv en digitale telefonie. Daar voeren we momenteel onderhandelingen over.

Gaan jullie goedkoop internet aanbieden?

Nee, Freedom gaat kwalitatief en betrouwbaar, ‘meekijkvrij’ internet bieden.

Wij willen dat al onze klanten geholpen worden door mensen die de onderste steen boven halen als er een probleem is. We willen goede apparatuur kunnen gebruiken. Kunnen innoveren. En vrijheid op internet kunnen verdedigen.

Dat lukt niet als we lage prijzen vragen.

Help, ik wil mijn internet, tv- en telefonieverbindingen niet kwijt!

Dat hoeft ook niet. Freedom wil dezelfde toegang en diensten bieden die je nu al kent, via dezelfde techniek. Achter de schermen zijn we bezig contracten te sluiten met meerdere aanbieders om dat mogelijk te maken. Zodra we meer weten, maken we dat bekend via de nieuwsbrief en via onze pagina ‘Nieuws‘.

Kan ik straks via Freedom overstappen van ADSL van KPN naar glasvezel van KPN?

Ja, als KPN bij jou in de buurt glasvezel aanbiedt of gaat aanbieden, wil Freedom heel graag internet over glasvezel van KPN aanbieden. Zodra we daar meer over weten, maken we dat bekend via de nieuwsbrief en via onze pagina ‘Nieuws‘.

Wanneer kan ik een internetverbinding krijgen van Freedom?

We werken de komende maanden er hard om om je zo snel mogelijk aan te kunnen sluiten. Volgens onze planning beginnen we in het eerste kwartaal van 2020 met het aansluiten op xDSL of glasvezel.

Gaat Freedom ook kabelinternet leveren?

We beginnen met ADSL van KPN en glasvezel. Daarna willen we ook de kabelmarkt openbreken. We volgen de rechtszaak tegen Ziggo/UPC op de voet.

Leveren jullie ook zakelijke internetdiensten?

Ja, we gaan ook zakelijke diensten leveren, zoals hosting en colocation. Zodra we meer weten over onze prijzen en portfolio, maken we dat hier bekend.

Welk modem gaan jullie leveren?

Zoals het er nu naar uitziet gaan we de FRITZ!Box leveren. Uiteraard mag je ook je eigen hardware gebruiken.

Krijg ik een vast IP adres?

Wanneer we internet verbindingen gaan leveren doen we dat met een vast IPv4 adres en leveren we IPv6. 

Gaan jullie meteen internet, televisie én telefonie aanbieden?

Ja, we gaan meteen internet, tv en bellen aanbieden. Maar je mag natuurlijk ook alleen internet afnemen. Als we zover zijn, laten we je dat meteen weten.

Gaan jullie ook pairbonding aanbieden?

Pairbonding kunnen we straks tegen een meerprijs van 12,50 euro per maand leveren. Een nieuwe aanvraag van pairbonding vergt veel begeleiding van onze (nog) kleine helpdesk. Maar we willen eerst zo veel mogelijk Founding Members aansluiten. Daarom zetten we in het begin alleen al bestaande DSL-verbindingen met pairbonding over naar Freedom. Aanvragen voor nieuwe pairbonding aansluitingen (dus een hardware wijziging van de situatie op dat adres) zullen -helaas- moeten wachten tot de Founding Members zijn aangesloten.